Πίθηκοι για πόλεμο (War for the Planet of the Apes)

Έτσι κι αλλιώς είχα σκοπό να δω την ταινία αλλά ήταν ένα άρθρο της Βρετανικής Guardian που με έκανε να …επισπεύσω την απόφασή μου να την δω και μάλιστα τρισδιάστατη. Το άρθρο δεν ήταν ταινιοκριτική, μάλλον σε στήλη γενικότερης άποψης ταίριαζε και δεν μιλούσε για αυτή καθ’ αυτή την ταινία αλλά για όλο το κόνσεπτ του “πλανήτη των πιθήκων” αποκαλώντας το το πιο πετυχημένο κόνσεπτ στον κινηματογράφο.

Τώρα θα πρέπει να θυμάστε ότι εγώ δεν γεννήθηκα αυτόν τον αιώνα και ότι έχω δει και τις ταινίες και την τηλεοπτική σειρά όταν παιζόντουσαν στους κινηματογράφους και στην τηλεόραση σαν κάτι καινούργιο. Παράλληλα και στην πορεία των δεκαετιών έχω δει κόνσεπτ όπως αυτό του Star Trek του Star Wars ή του Jurassic Park και του Indiana Jones. Όλα συμπεριλαμβανόμενου και του Star Trek αλλά πολύ περισσότερο του Star Wars κάποια στιγμή με απογοητεύσανε. Συγκεκριμένα το Star Wars εκτός από τα ορίτζιναλ τρία το θεωρώ από λίγο ως πολύ κακό. Το Jurassic Park το έσωσε κάπως στο τέταρτο και το αγαπημένο μου, το Alien το χάλασε όταν προσπάθησαν να το παντρέψουν με το Predator.

okm07_001.gif

Αλλά το Planet of the Apes κάπως τα κατάφερε να κρατήσει κάποια στάνταρ ακόμα και στο ξαναγέννημά του το 2001 και ναι, η τηλεοπτική σειρά του 1974 βλέπεται άνετα και σήμερα.

War for the Planet of the Apes λοιπόν και δεν ξέρω από που να ξεκινήσω χωρίς να κάνω σπόιλερς. Πρώτα από όλα η ταινία μοιάζει σαν να κλείνει ένα κύκλο που ξεκίνησε από την πρώτη ταινία το 1968, δίνει απαντήσεις για την τηλεοπτική σειρά και κλείνει και τον νέο κύκλο που άνοιξε το 2001. Τρώγομαι να δώσω στοιχεία αλλά το μόνο που θα πω είναι ότι εκτός από τον Κορνήλιο που βρίσκουμε στην τηλεοπτική σειρά, σε αυτή τη σειρά ανακαλύπτουμε και τα παιδικά χρόνια της Νόβα που υπάρχει στις δυο πρώτες ταινίες της σειράς, το ’68 και το ’70.

okm07_002.gif

Για κάποιον σαν εμένα που έχει δει τις ταινίες όταν πρωτοπαίχτηκαν και την σειρά όταν παιζόταν στην τηλεόραση ξαφνικά κάποιες λεπτομέρειες που είχαν έρθει τότε αμάσητες ή χωρίς ανάγκη να τις προσέξεις ξαφνικά σε αυτή την ταινία πήραν σημασία. Εδώ ίσως και να είναι ένα μικρο πρόβλημα για τους νέους θεατές του κόνσεπτ. Υπάρχουν σημεία που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα γι αυτούς. Άλλο σημείο αναφορά της ταινίας είναι το Αποκάλυψη Τώρα σε πολλές σκηνές, όπου ο ρόλος του Woody Harrelson έχει συνεχείς αναφορές στον ρόλο του Marlon Brando, ακόμα και στη σκηνή που ξυρίζει το κεφάλι του ή στην μουσική υπόκρουση κάποιων σκηνών.

Ο Woody Harrelson καλός. Η Amiah Miller καλή. Ο Gabriel Chavarria καλός, αλλά το Gollum, ο Smeagol από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ο Andy Serkis στον ρόλο του Caesar, του κεντρικού ήρωα του σύγχρονου κύκλου, απλά …καταπληκτικός! Η ταινία είναι όλη για τους πιθήκους δείχνοντας πόσο βάρβαροι και άσπλαχνοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι σε κάθε τι που θα μπορούσε να τους ανταγωνιστεί. Σε αυτή την ταινία βλέπουμε την άλλη πλευρά της ζούγκλας, την πλευρά των πιθήκων και κάποιες σκηνές είναι πραγματικά πολύ καλές και πολύ …ανθρώπινες.

okm07_003.gif

Για κάποιον που είναι μαθημένος στις ταινίες της Marvel με τις εκρήξεις και τα καταπληκτικά εφέ, το War for the Planet of the Apes ίσως να φανεί κάποιες του στιγμές προβλέψιμο ακόμα και απλοϊκό. Αλλά όπως έγραψα και προηγουμένως, για μένα που έχω δει όλες τις ταινίες και τις έχω απολαύσει από το 70 μέχρι σήμερα, η ταινία ήταν έως αποκαλυπτική με πολλά στοιχειά για όλο το κόνσεπτ και δεν σας κρύβω ότι η αναφορά στο Αποκάλυψη Τώρα, ακόμα και η μουσική αναφορά εμένα μου άρεσε.

Μια ταινία δράσης που είχε πολλά να πει και κατάφερε να πει τα περισσότερα. Τουλάχιστον σε μένα. Δεν ξέρω πως θα φανεί σε ένα πιο σύγχρονο θεατή και δει σε κάποιον που έχει γεννηθεί σε αυτόν τον αιώνα και γι αυτό ακριβώς της βάζω 4.5 αστέρια γιατί επιφυλάσσομαι για τους νέους θεατές.

Το τρέιλερ της ταινίας, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s