Συνομολογουμένως Alien Covenant

Αμαρτία εξομολογουμένη ή κάπως έτσι. Λοιπόν την αμαρτία μου την έκανα και είδα το Alien αυτό στο Covenant. Και αμαρτία δεν ήταν …το ότι φαν της σειράς. Αυτό το τελευταίο είναι λίγο κλειδί για όσους είδαν ή θα δουν την ταινία.

Το πρώτο Alien, εκείνο του Ridley Scott το 1979 με την Sigourney Weaver, το λάτρεψα και ειλικρινά δεν ξέρω πόσες φορές το έχω δει. Το έχω μάλιστα σε βίντεο και σε DVD για κάθε ενδεχόμενο. Έχω αυτό που δείξανε στους κινηματογράφους, έχω και την κόπια του σκηνοθέτη με τις παραπάνω σκηνές, υποτίθεται. Και πάλι, κάθε φορά που το δείχνει η τηλεόραση, καρφώνομαι. Δεν θα περάσω σε αναλύσεις αλλά αυτό το κλειστοφοβικό θρίλερ είναι ίσως ότι καλύτερο έχω δει στο είδος του.

Ακολούθησε το Aliens, πάλι με την Sigourney Weaver στο ρόλο της Ripley, μόνο που αυτή τη φορά ήταν ο James Cameron στη θέση του σκηνοθέτη. Χαμός! Αυτός ο ήχος από το μηχανάκι όταν πλησιάζανε τα Aliens, παρα λίγο να με πείσει ότι χρειάζομαι home-cinema. Μετά έχασε το Alien το παιδί και το παιδί το Alien. Εγώ έχασα τον λογαριασμό. Όχι μόνο γιατί ακολουθήσαν άλλα δυο Alien, με την Sigourney Weaver αλλά με διαφορετικούς σκηνοθέτες, αλλά και γιατί είχαμε κι άλλες εμφανίσεις εξωγήινων, όπως αυτή του Predator. Και η αλήθεια είναι ότι όσο πιο πολλά Aliens παρουσιαζόντουσαν, τόσο πιο πολύ απομακρυνόταν η όλη ιστορία από την μαγεία του πρώτου άντε και του δεύτερου.

okm05_009.gif

Κι εκεί που όλοι είχαμε πει, εντάξει κυκλοφόρησε και η σπέσιαλ έκδοση, η σούπερ ντούπερ της τετραλογίας σε ειδικό κουτί με βιβλιαράκι και τέλος το Alien, ο κύριος Ridley Scott εμφανίστηκε και είπε …πάμε πάλι από την αρχή. Δηλαδή τι αρχή ρε μάστορα; Πάμε πριν από το Alien, prequel. Πως εμφανίστηκε το τέρας, στη δημιουργία. Και λαλήσαμε οι φαν και απογοητευτήκαμε που δεν θα παίζει η Sigourney Weaver και γεμίσαμε τους κινηματογράφους όταν ήρθε η ταινία στις αίθουσες. 2012 και εμφανίζεται το Prometheus, που είναι Alien αλλά δεν είναι και Alien και που ο κύριος Scott έχει βαθιές υπαρξιακές ανησυχίες στα γεράματα και δεν ξέραμε αν ήταν να χειροκροτήσουμε η να βρίσουμε που πληρώσαμε να το δούμε και δεν το κατεβάζαμε τσάμπα στο ιντερνέτ. Είχαμε κι εμείς τις δικές μας υπαρξιακές ανησυχίες.

Τώρα από ότι φαίνεται ο κύριος Scott πήρε το μήνυμα. Ποιος χέζει τον δημιουργό, Alien χωρίς Alien δεν παίζει, τελεία και παύλα. Και έτσι φτάσαμε στο Covenant.

okm05_010.gif

Τώρα με πολύ ειλικρίνεια. Το Covenant θα μπορούσε να είναι το τρίτο η το τέταρτο πιο πετυχημένο Alien μιας σειράς που έχει φτάσει τις οκτώ ταινίες, μεγάλη η χάρη της. Αυτό όμως αφού ξεκαθαρίσουμε κάτι, το να συγκρίνεις το πρώτο Alien με όποιο άλλο της σειράς είναι σαν να συγκρίνεις το Έβερεστ με τον Λυκαβηττό. Δεν υπάρχει σύγκριση.

Το Covenant έχει όλα τα στοιχεία που θα ικανοποιήσουν πρώτα από όλα τους φαν του Alien. Έχει απαντήσεις στο γενικότερο μύθο των Alien, έχει περιπέτεια, έχει εξωγήινους να πετιούνται από στομάχια κι έχει και ένταση. Το δε τέλος του είναι το κομμάτι του παζλ που έλειπε και κλείνει (κατ’ εμένα) τον πρώτο κύκλο της μυθολογίας. Η Katherine Waterston σαν Ripley που δεν είναι Ripley και δεν θα γίνει ποτέ Sigourney Weaver πολύ καλή στην προσπάθεια. Ο Michael Fassbender στο ρόλο του ανθρωποειδούς πολύ κάλος, πιστός στην παράδοση όλων των ρομπότ της σειράς.

okm05_011.gif

Δεν θέλω να πω τίποτα για την υπόθεση μιας και στην περίπτωση ταινιών όπως το Alien, ότι και να πεις, θα χαλάσεις την ..έκπληξη. Αλλά για να ξαναγυρίσω σε αυτό που έγραψα στην αρχή, αυτήν την ταινία θα την απολαύσουν και πιθανώς μετά τη δεύτερη φορά θα την αγαπήσουν οι φαν της σειράς. Αν έπαιζε και η Sigourney Weaver θα ήταν τέλεια. Ο Ridley Scott συνεχίζει να έχει υπαρξιακές ανησυχίες αλλά αυτή τη φορά κατάλαβε ότι ακόμα και οι ανησυχίες του πρέπει να κάνουν στην άκρη για τον κύριο/κυρία Alien. Γενικά μια ταινία καλογυρισμένη που θα αρέσει στους περισσοτέρους που τους αρέσουν οι ταινίες έντασης και τρόμου.

Covenant σημαίνει συνομολογία, συμβολή και είναι το όνομα του διαστημοπλοίου που θα συναντήσει τους Alien, αλλά όπως πάντα, όπως σε όλα τα Alien έχει τη σημασία του που θα την καταλάβετε στο τέλος. Για την ακρίβεια στην τελευταία σκηνή που για μένα ήταν και η καλύτερη της ταινίας.

Όσοι θέλετε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s