Από το ψυγείο (Cold Case)

Η σειρά έχει τελειώσει το 2010, μετά από επτά πετυχημένες – για αρκετούς – σεζόν. Εγώ πρέπει να είχα παρακολουθήσει δυο τρία επεισόδια την εποχή που παιζόταν και μάλλον δεν ενθουσιάστηκα γιατί δεν συνέχισα να την παρακολουθώ. Αυτά μέχρι που έκλεισε το ντιβιντάδικο (κατά το βιντεάδικο) στη περιοχή μου, το αφεντικό τρελάθηκε, ξεπούλαγε όλα τα DVD και οι τιμές ήταν τέτοιες που δεν υπήρχε πιθανότητα να το αρνηθείς. Έτσι βρέθηκα και με τις επτά σεζόν της σειράς.

Υποθέσεις από το ψυγείο είναι αυτές οι υποθέσεις που έχουν όλες οι αστυνομίες του κόσμου, εγκλήματα που συνέβησαν και δεν κατάφεραν να βρουν τον ένοχο. Στη συγκεκριμένη σειρά είμαστε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Πρωταγωνιστής είναι η πρώτη γυναίκα ντετέκτιβ της πόλης και το συγκεκριμένο τμήμα αναλαμβάνει αυτές τις υποθέσεις περισσότερο από τύχη και φήμη παρα γιατί έγινε σκόπιμα και φυσικά η επιτυχία οδηγεί από τη μια υπόθεση στην επόμενη. Μερικές μάλιστα υποθέσεις ανεξιχνίαστων εγκλημάτων φτάνουν δεκαετίες πριν ακόμα και πριν το 1930.

okm04_015.gifΑυτό που με κόλλησε από την αρχή που παρακολούθησα τη σειρά ήταν η μουσική και δεν κάνω καθόλου πλάκα. Το κάθε επεισόδιο έχει μουσική και τραγούδια από την χρονιά που διαδραματίζεται η ιστορία και επειδή οι περισσότερες ιστορίες είναι μεταξύ 1970 και 1990 για μένα ήταν και ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο. Το άλλο θετικό στοιχείο της σειράς είναι η ίδια η πρωταγωνίστρια. Χωρίς να θέλω να γίνω κακός, σεξιστής ή ό,τι άλλο, η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για ένα ξεπλυμένο ξανθό κλαψιάρικο κοριτσάκι που με δυσκολία τα καταφέρνει σε ένα κόσμο με παλιοσειρές μπάτσους. Και νομίζω ότι αυτό ήταν που δεν με κράτησε όταν πρωτοπαρακολούθησα στην σειρά. Αυτό όμως είναι η επιφάνεια. Στη σειρά και πολύ γρήγορα ανακαλύπτεις ότι είναι ένας πολύ ενδιαφέρων χαρακτήρας που αναπτύσσεται και μεγαλώνει μέσα στην ιστορία και κάθε άλλο από κλαψιάρικο κοριτσάκι είναι.

Η Kathryn Morris, το κοριτσάκι, είναι μια ηθοποιός που έχει παίξει σε πολλές σειρές και ταινίες αλλά πάντα χάνεται στις πίσω σκηνές και που και είναι άδικο για το ταλέντο της και που χρειάστηκαν αυτές οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις από το ψυγείο για να φανεί. Όχι απλά καλή, πολύ καλή στο ρόλο της πρώτης ντετέκτιβ της Φιλαδέλφειας.

okm04_013.gifJeremy Ratchford, Thom Barry και John Finn επίσης πολύ καλοί σαν οι παλιοσειρές. Εκεί που εγώ τουλάχιστον στράβωνα συνέχεια ήταν με τον συνέταιρο της Kathryn Morris, Lilly Rush στη σειρά, τον αμερικανοκουβανό Danny Pino. Έπαιζε και στο Law & Order: Special Victims Unit  από τα μέσα της σειράς και υστέρα αλλά κι εκεί δεν μου άρεσε με τίποτα. Υπάρχει κάτι ξύλινο στο παίξιμό του που ακόμα και στις πιο «θερμές» και ανθρώπινες υποτίθεται στιγμές του ρόλου του δεν χάνεται.

okm04_016.gifΗ σκηνοθεσία της σειράς απλή και ήρεμη και τα flashback ακόμα κι όταν φτάνουν την δεκαετία του ’20 πολύ προσεγμένα και στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. Συν ότι η σειρά δίνει συνέχεια αρκετές ιστορικές πληροφορίες όχι μόνο για την εποχή που περιγράφει αλλά και γενικότερα για την ιστορία των ΗΠΑ με έμφαση στις φυλετικές διακρίσεις.

Προηγούμενως μίλησα για τη μουσική. Η μουσική της σειράς πραγματικά καταπληκτική σε όλα τα επεισόδια αλλά θα είναι από τις πολύ λίγες σειρές που ενώ η μουσική της είναι τόσο αγαπητή ποτέ δεν θα μεταφερθεί σε CD λόγο των πολλαπλών δικαιωμάτων που υπάρχουν. Κρίμα! Παρεπιπτόντως ακόμα και στο γνωστό IMDb, το διαδικτυακό αρχείο κινηματογράφου και τηλεόρασης, η ερώτηση αν θα κυκλοφορήσει ποτέ CD με μουσική από τα επεισόδια του Cold Case είναι από τις πιο συχνές ακόμα και σήμερα, επτά χρόνια μετά το τέλος της σειράς.

Δεν ξέρω αν η σειρά παίχτηκε ποτέ στην Ελλάδα κι αν υπάρχει σε DVD αλλά πάντα υπάρχει τρόπος να την …δείτε και αξίζει! Πραγματικά αξίζει κι όχι μόνο για τη μουσική της.

4,75 αστέρια λοιπόν. Θα ήθελα να βάλω 5 αλλά 0,25 το κόβει αυτός ο Pino που δεν τρώγεται με τίποτα.

************************************

Το τρέιλερ της πρώτης σεζόν της σειράς, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s