Ο βασιλιάς του νησιού (Kong: Skull Island)

Μάλλον πρέπει να κοιταχτώ. Μέσα σε ένα μήνα έχω βρει δυο καλές ταινίες. Δεν πιστεύω με τίποτα ότι το Χόλυγουντ βελτιώθηκε, μάλλον κάτι συμβαίνει με μένα. Τέλος πάντων. King Kong, μιλάμε για τον βασιλιά των πιθήκων τον τερατοτεράστιο. Τον ήρωα ταινιών και εφιαλτών από τότε που δημιουργήθηκε το σινεμά. Στο είδος μόνο ο Steven Spielberg κατάφερε να τον ξεπεράσει και αυτό μετά από πολλές προσπάθειες που συμπεριλαμβάνανε πολλά είδη ζώων. Και τα κατάφερε προϊστορικά με το Jurassic Park. Μέχρι που επέστρεψε ο King Kong για να πάρει το αίμα του πίσω: Kong: Skull Island.

Ταινία ολόφρεσκη, εμφάνισης 2017. Ο King Kong και το Jurassic Park με λίγο από Alien και Predator μαζί. Κοκτέιλ που σε κρατάει στην άκρη του καθίσματος για δυο ώρες παρά δυο λεπτά. Και όχι δεν είναι η ηθοποιία του Samuel L. Jackson ή του John Goodman που βοηθάνε την ταινία, είναι ο γιγαντοτεράστιος γορίλας.

okm04_008.gif

Η ταινία είναι δράσης, δεν είναι ούτε Ρωμαίος και Ιουλιέτα, ούτε Τιτανικός. Μάλιστα πολύ έξυπνα είναι τοποθετημένη ιστορικά προς το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ. Σε κάποια στοιχεία θυμίζει Jurassic Park. Νησάκι απομονωμένο στον ωκεανό, πειράματα που εδώ σου αφήνουν την ιδέα ότι είναι πυρηνικά που έχουν αλλάξει το μεταβολισμό του ζωικού βασιλείου και πιθανώς έχουν ανοίξει και πόρτα σε άλλες διαστάσεις.

Όλο αυτό τώρα προστατεύεται από ένα περίεργο και σταθερά στη θέση του κυκλώνα, που το κάνει αόρατο και απροσπέλαστο. Μέχρι που εμφανίζονται τα παληκάρια από το Βιετνάμ που μετά την ήττα ψάχνουν μια νίκη και αρχι-Ράμπο τον Samuel L. Jackson που το έχει πάρει απόφαση να καθαρίσει αυτόν τον πίθηκο όσο μεγάλος και να είναι.

okm04_010.gif

Η ταινία πήρε πολλές κακές κριτικές αλλά, και αυτό το αλλά είναι τεράστιο. Νομίζω ότι κρίνουμε πια μια ταινία από τα εφέ και τις ανατινάξεις άντε και με τους σκοτωμένους. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η δεύτερη ταινία των Εκδικητών, για παράδειγμα, πήρε καλές κριτικές. Εντάξει τα εφέ ήταν εντυπωσιακά αλλά σαν υπόθεση ήταν η μαύρη τρύπα και η απόλυτη απογοήτευση μετά την πρώτη. Το ίδιο ίσχυε και με τις δυο ταινίες του Thor. Παρόλα αυτά οι κριτικοί τρελάθηκαν. Λοιπόν εδώ δεν υπάρχουν πολλές εκρήξεις και πολλά εφέ εκτός από τα τεράστια ζώα, τον Alien και τον ίδιο τον Kong. Ούτε μαγικά σφυριά, ούτε αράχνες να πετάνε. Εντάξει, υπάρχει μια αράχνη, αλλά δεν πετάει. Κι εγώ δεν πήγα στον κινηματογράφο και δεν πλήρωσα 3D για να με τυφλώνουν οι εκρήξεις. Απεναντίας οι σκηνές που ο Kong παλεύει με το Alien επιβάλλεται να τις δείτε σε 3D. Κι αυτό από κάποιον που πολύ κουραστικά φοράει τα 3D γυαλιά πάνω από τα γυαλιά του. Εξ’ ίσου καταπληκτικές και οι σκηνές με τα ελικόπτερα που είναι σαφής αναφορά στην κλασική ταινία Αποκάλυψη Τώρα.

okm04_006.gif

Τώρα που έγραψα Αποκάλυψη Τώρα θυμήθηκα την μουσική της ταινίας. Είπαμε, Βιετνάμ και φυσικά από Doors μέχρι Rolling Stones ντύνουν μουσικά την ταινία. Εκτός από τα ελικόπτερα αναφορά στο Αποκάλυψη Τώρα άλλη αναφορά είναι και η διαδρομή στο ποτάμι με την περίεργα φτιαγμένη βάρκα. Η σκηνοθεσία του Jordan Vogt-Roberts καλή, στα αχνάρια του Steven Spielberg που έχει κάνει σχολή στο είδος.

okm04_009.gif

Η θηλυκή παρουσία της ταινίας και σαν σύνδεση με τις παραδοσιακές αποδόσεις του King Kong, η Brie Larson σε ένα ρόλο αναφορά στην Οριάνα Φαλάτσι που κάλυψε σαν φωτορεπόρτερ το Βιετνάμ. Στο ρόλο του παληκαριού ο Tom Hiddleston. Αλλά όπως είπα και στην αρχή είναι τόση η δυναμικότητα του βασιλιά Kong που κλέβει την παράσταση.

okm04_007.gif

Αδιάφορα από τις κριτικές που έχουν γραφτεί, εγώ πέρασα ένα πολύ καλό δίωρο, το απόλαυσα και η ταινία δικαιολόγησε το εισιτήριό της. Κι αυτό έχει σημασία. Ο κινηματογράφος είναι πολλά πράγματα αλλά το πιο βασικό του στοιχείο είναι η διασκέδαση και το Kong: Skull Island το καταφέρνει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Γι’ αυτό και πέντε αστέρια κι ας λένε οι άλλοι ότι θέλουν.

Για όσους ενδιαφέρονται να δουν το τρέιλερ της ταινίας, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s