“Είμαστε όλοι άνθρωποι”

Ο Επαναστάτης, του Gary Ross. Με τους Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Keri Russell, Mahershala Ali, Brian Lee Franklin, Jacob Lofland, Brad Carter, Sean Bridgers, Kirk Bovill

Στην κορύφωση του Αμερικανικού Εμφυλίου ο φτωχός Νιούτον Νάιτ, κουβαλά καθημερινά σε ένα πρόχειρα κατασκευασμένο φορείο τους σακατεμένους κι ετοιμοθάνατους άντρες. Όμως κάτι δεν του φαίνεται σωστό. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός του. Κανείς δεν πεθαίνει με τιμή. Κανείς δεν κερδίζει τίποτα. Οι άνθρωποι απλώς πεθαίνουν. Μόνο οι φτωχοί χάνουν τη ζωή τους σε αυτές τις μάχες, κι όσοι μένουν πίσω στα σπίτια τους – γυναικόπαιδα κυρίως – χάνουν τα ελάχιστα που τους απομένουν από το πλιάτσικο και τις κλοπές των ντόπιων.

FREE STATE OF JONESTHE FREE STATE OF JONES

Ο Νιούτον Νάιτ εγκαταλείπει τη θέση του κι επιστρέφει σπίτι. Κυνηγημένος πλέον από τους πρώην συντρόφους του κι επικηρυγμένος ως λιποτάκτης, κρύβεται στους επικίνδυνους κι απροσπέλαστους βάλτους, κι εκεί πρώτη φορά θα έρθει σε επαφή με άλλους δραπέτες, μαύρους φυγάδες που το έσκασαν από τους αφέντες τους. Θα τους γνωρίσει, θα τον βοηθήσουν, θα τους ακούσει, θα μείνει μαζί τους. Κι εκεί θα οργανωθεί ένας μικρός ανεξάρτητος στρατός που θα εναντιωθεί στα πάντα: Στον πόλεμο, στη δουλεία, στην αγοραπωλησία ανθρώπων, στις κλοπές, στο ρατσισμό.

Ο Επαναστάτης θα πάει κόντρα σε κάθε δεδομένο, θα ενώσει τους ανθρώπους, θα στήσει την πρώτη ανεξάρτητη πολιτεία του Τζόουνς, διαθέτοντας ακόμα και Σύνταγμα, βασισμένο σε τέσσερεις θεμελιώδεις αρχές: Ισότητα, ισονομία, σεβασμός, ελευθερία. Παράλληλα μεταφερόμαστε 85 χρόνια αργότερα και παρακολουθούμε μια δίκη, όπου ο δισέγγονος του Νιούτον Νάιτ, δικάζεται για το γάμο του με μια λευκή …ενώ ο ίδιος είναι κατά το 1/8ο (!) μαύρος. Τα γιατί και τα πώς δε θα σας τα πω, να τη δείτε!

Υπέροχη ταινία, πολύ συγκινητική κι ένας μοναδικός για άλλη φορά Μάθιου Μακόναχι. Απορώ γιατί αυτή η ταινία δεν είχε/έχει την αναγνώριση που της αξίζει. Μια ολόκληρη δεκαετία από τον Εμφύλιο στους ένοπλους αγώνες του Νιούτον Νάιτ και των συντρόφων του ενάντια σε Βόρειους και Νότιους, η απελευθέρωση των σκλάβων και η προσπάθεια (πολλά εισαγωγικά) ένταξής τους στο κράτος ως πολίτες, επιθέσεις της ΚΚΚ και πάντα ο ρατσισμός. Σκληρή ταινία, βαθιά δραματική αλλά και τρυφερή, ξυπνάει πολλά συναισθήματα κι αφήνει μια πίκρα στο τέλος που σε ακολουθεί για μέρες. Πολύ ζωντανή αναπαράσταση της εποχής και του τόπου, ο πανέμορφος και πάμφτωχος Νότος, πολλή τροφή για σκέψη, ερμηνείες με πάθος, ένα κεφάλαιο της Ιστορίας που τείνει να ξεχαστεί ή ήδη έχει ξεχαστεί μα ξαναβγαίνει στην επιφάνεια με τον Επαναστάτη.

Για το trailer, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s