Τα παιδιά του Hell’s Kitchen: Sleepers

Ο Λορέντζο Καρκατέρα μεγάλωσε στο Μανχάταν του 60 στην περιοχή Hell’s Kitchen, μια γειτονιά παρακμιακή με καταθλιπτικές, παλιές πολυκατοικίες που κατοικούνταν κυρίως από σκληρά εργαζόμενους μετανάστες από τη Νότια Ευρώπη και το Πουέρτο Ρίκο, και που έπαιζαν τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή στον τζόγο και τις έχαναν, έδερναν τις γυναίκες και τα παιδιά τους, βυθίζονταν στον αλκοολισμό και την παρανομία.

Τα παιδιά ήξεραν πως ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο των πατεράδων τους κι όταν αυτό συνέβαινε απλά το προσπερνούσαν και την επόμενη σύγκριναν τις μελανιές και τις πληγές τους και τα αυτοσχέδια, σπιτικά ράμματα. Μια σκληρή ζωή σε μια κακή γειτονιά της μεγαλούπολης, κι όμως ήταν ευτυχισμένα. Η γειτονιά τους παρείχε ασφάλεια σε μια ζωή που έμοιαζε καταδικασμένη από όλες τις πλευρές, ίσως γιατί υπήρχε αυτή η αναγνώριση και η κατανόηση μεταξύ των κατοίκων της, αλλά και μια εκκλησία με έναν πολύ σπουδαίο ιερέα, που στεκόταν δίπλα στα παιδιά σαν φίλος και πατέρας.

Μια μέρα όμως η ζωή τους αλλάζει για πάντα, όταν κλέβουν το καρότσι ενός πλανόδιου πωλητή με σκοπό να τον ταλαιπωρήσουν λιγάκι έτσι για την πλάκα τους, κι αυτό τους ξεφεύγει από τα χέρια στα σκαλιά του υπογείου τραυματίζοντας πολύ σοβαρά έναν άνθρωπο. Τα παιδιά θα δικαστούν και θα καταλήξουν στο Γουίλκινσον, ένα αναμορφωτήριο ανηλίκων, όπου πρέπει να περάσουν από 12 έως 18 μήνες. Τα παιδιά αυτά ήταν κάτω από 15 χρονών. Και το αναμορφωτήριο δε θα αναμορφώσει τίποτα, όμως θα διαμορφώσει τις μετέπειτα ζωές τους.

Μόνο ένας από αυτούς έζησε αρκετά για να μας πει την ιστορία τους. Ο συγγραφέας του βιβλίου που αργότερα έγινε και συμπαραγωγός της ταινίας. Οι δύο πέθαναν πριν τα 30 τους, ως ψυχροί και στυγνοί επαγγελματίες δολοφόνοι. Ο τρίτος έγινε ο δικηγόρος τους κι αργότερα ερημίτης.

MSDSLEE EC057

Η υπόθεση είναι τόσο κινηματογραφική που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως όλα αυτά συνέβησαν στα αλήθεια, και καμιά ταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία δεν ψάχτηκε τόσο εξονυχιστικά για το οποιοδήποτε… ψέμα της όταν ήρθε η στιγμή το βιβλίο να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Κι όμως όλα είναι αλήθεια, παρά την αλλαγή του τόπου, του χρόνου, αλλά και των ονομάτων. Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία του Non-Fiction.

Τα παιδιά στο αναμορφωτήριο θα κακοποιηθούν, θα βασανιστούν, θα βιαστούν συστηματικά από τους φύλακες της πτέρυγάς τους, μια ομάδα εξίσου αξιολύπητων ανθρώπων που βίωσαν την ίδια κακοποίηση στα παιδικά τους χρόνια από τους πατεράδες τους και κατέληξαν να «υπηρετούν το νόμο», πληρώνοντας τη δυστυχία τους πάνω στα παιδιά του αναμορφωτηρίου.

996spr_kevin_bacon_002screen-shot-2013-10-06-at-12-21-40-pm

«Μην το αφήσεις να σε αλλάξει τόσο, ώστε να μη νοιάζεσαι για τίποτα πια», είπε ο ιερέας στον Λορέντζο όταν τον επισκέφτηκε, κι εκείνος του ζήτησε να μην ξανάρθει. Όλα τα παιδιά ζήτησαν από τους γονείς τους να μην έρχονται να τα δουν. Δεν είχε απομείνει τίποτα για να δουν.

Μα κάποτε κι αυτό τελειώνει. Ενήλικες πια και 20 σχεδόν χρόνια μετά, οι δυο νεαροί δολοφόνοι συναντούν τυχαία τον άνθρωπο που ευθυνόταν για τα όσα πέρασαν, ως ο άτυπος αρχηγός της ομάδας των βασανιστών τους. Και τον σκοτώνουν. Μα η δίκη τους είναι ίσως η μοναδική τους ευκαιρία να πουν σε όλο τον κόσμο το τι ακριβώς συμβαίνει στο Γουίλκινσον και ποιοι πραγματικά είναι οι άνθρωποι πίσω από τις στολές των φρουρών, που πλέον κατέχουν και σημαντικές θέσεις στην κοινωνία. Την υπεράσπισή τους με σκοπό να χάσει τη δίκη, ανέλαβε ο ένας της παρέας που ίσως άντεξε να παραμείνει στον ίσιο δρόμο και να γίνει δικηγόρος, περιμένοντας αυτή τη στιγμή όλη του τη ζωή.

600px-sleepers_walther_2sleepers-7loffit_una-docena-de-peliculas-sobre-juicios_09-e1429977950978

Δεν είναι μόνο η συγκλονιστική μαρτυρία που κάνει αυτό το βιβλίο a must read, είναι και η εξαιρετική αφήγηση και η γραφή του Καρκατέρα που δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Η ταινία είναι δυόμιση ώρες (!) με σχετικά αργό ρυθμό που όμως είναι σκόπιμος, γιατί η ιστορία δεν έχει να κάνει μόνο με το πώς εξελίχθηκε η ζωή των παιδιών στο αναμορφωτήριο και αργότερα, αλλά κυρίως με το ποια ήταν αυτά τα παιδιά, πριν συμβούν όλα αυτά, πώς ήταν οι γειτονιές του Μανχάταν στα ‘60s, οι παιδικές φιλίες, η αθωότητα.

Ήταν απλώς παιδιά. Θύματα των καταστάσεων και της εποχής τους. Έξυπνα και όμορφα παιδιά, με όνειρα κι ελπίδες που στήριζαν πάντα στον αγαπημένο τους ιερέα, που τους έδινε μαθήματα ζωής παίζοντας μαζί τους μπάσκετ.

Κι ύστερα ήταν η Στιγμή. Αυτή η στιγμή που έχει περάσει από τις ζωές όλων μας, άλλες χωρίς να τις αγγίξει, κι άλλες αλλάζοντάς τις για πάντα. Η μία Στιγμή που αν γινόταν κάπως έτσι ή κάπως αλλιώς, η ζωή θα ήταν εντελώς διαφορετική, με χίλιες άλλες ζωές να έχουν προσπεράσει σε κάθε τέτοια Στιγμή που δε μας άγγιξε.

sleepers-2-300x227

Ο μεγάλος Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο ρόλο του ιερέα, ο Κέβιν Μπείκον στο ρόλο (τι άλλο;) του κακού, ο Ντάστιν Χόφμαν στο ρόλο του αλκοολικού δικηγόρου, απέναντι από τον νεαρό Μπραντ Πιτ. Και πολλοί άλλοι. Η σκηνοθεσία είναι του Μπάρι Λέβινσον.

Μια ταινία του ’96 που οπωσδήποτε πρέπει να δείτε αν δεν την έχετε δει ήδη (ακόμα αναρωτιέμαι πώς μου ξέφυγε), και να διαβάσετε και το βιβλίο. Και τα δύο να κάνετε.

Για το Trailer, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s