Ένας επιθεωρητής Μίστερ Μπιν, καθόλου Μπιν.

Maigret’s Dead Man

Ένας άντρας τηλεφωνεί στην αστυνομία και μιλά με τον Migrait. Του λέει πως δύο άντρες τον κυνηγούν, και δεν πρόκειται να τα παρατήσουν μέχρι να τον σκοτώσουν. Όπου κι αν πάει τους βρίσκει μπροστά τους. Του κλείνουν το δρόμο. Ζητάει βοήθεια. Μα δεν προλαβαίνει να πει ούτε το όνομά του, ούτε ποιοι είναι αυτοί που τον κυνηγούν. Κλείνει το τηλέφωνο αμέσως. Ύστερα από λίγο τηλεφωνεί ξανά, από άλλο μέρος αυτή τη φορά. Του λέει τα ίδια. Την επόμενη μέρα τον βρίσκουν νεκρό.

vppf

Βασισμένη στο βιβλίο του μεγάλου Σιμενόν, η ταινία Migrait’s Dead Man γυρίζεται στη Βουδαπέστη ως σκηνικό Παρισιού της δεκαετίας του ‘50. Αν και φέρνει περισσότερο σε Λονδίνο παρά σε Γαλλία, κούκου. Η μεγάλη έκπληξη ήταν το να έχεις ένα αμιγές βρετανικό αστυνομικό δράμα στις αρχές του 2017 όπου τα πάντα γίνονται πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας, κι εγώ προσωπικά είχα ξεχάσει πως υπήρξε και αυτή η εποχή που είδα στην ταινία. Και φυσικά, ο Rowan Atkinson. Ένας πολύ αγαπημένος ηθοποιός, που παρά το γεγονός ότι παραμένει πάντα ο Μίστερ Μπιν των νεανικών μας χρόνων (εμείς του 80 πραγματικά μεγαλώσαμε με Μίστερ Μπιν), στο ρόλο του αρχηγού Maigret ήταν ε-ξαι-ρε-τι-κός.

91od2ivl9ol

Παρά τη χαλαρή πλοκή – αν και οι αναγνώστες του Σιμενόν παραδέχονται πως η ταινία ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις απαιτήσεις, ήταν παραπάνω από απολαυστική: αργή, μεθοδική και πολύ καλοδουλεμένη.

Ο Σιμενόν γνώρισε την απόλυτη επιτυχία με τη δημιουργία του επιθεωρητή Μαιγκρέ, το 1929. Κι όταν μιλάμε για την απόλυτη επιτυχία, εννοούμε την Απόλυτη Επιτυχία: 83 νουβέλες με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Ζυλ Μαιγκρέ. Ένας επιθεωρητής που λύνει τις υποθέσεις του όχι λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων του να εξιχνιάζει, να συμπεραίνει, να ανακαλύπτει, αλλά χάρη στην ψυχολογική του διαίσθηση και τη βαθιά κατανόηση των κινήτρων και της ψυχοσύνθεσης του δράστη, και ο Rowan Atkinson- καινούργιος στο ρόλο του αγαπημένου επιθεωρητή- δικαιώνει την επιλογή του ως πρωταγωνιστής και αποδίδει πολύ εύστοχα το χαρακτήρα του. Η πολύ προσεγμένη δουλειά στην ταινία έδωσε ένα αποτέλεσμα άκρως απολαυστικό και ατμοσφαιρικό. Πολύ, πο-λύ θα ήθελα να υπάρχει συνέχεια.

hqdefault-1hqdefaultjs85812077

Για το trailer, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s