Αριστούργημα χωρίς λόγια: Η Κόκκινη Χελώνα

Τα Studio Ghibli ιδρύθηκαν τον Ιούνιο του 1985 στο Τόκιο της Ιαπωνίας απο τους Hayao Miyazaki, Toshio Suzuki, Isao Takahata και Yasuyoshi Tokuma. Αν και ασχολήθηκαν με την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και τηλεοπτικών διαφημίσεων, τα στούντιο Ghibli είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων(anime). Ο κατάλογός τους περιλαμβάνει σπάνια αριστουργήματα όπως το Princess Mononoke(1997), το Spirited Away(2001) και το Howl’s Moving Castle(2004). Δημιουργίες με την σφραγίδα του μεγάλου Hayao Miyazaki. Η Κόκκινη Χελώνα αποτελεί την πρώτη συμπαραγωγή του φημισμένου στούντιο και επίσης, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Michael Dudok de Wit.


Ένας άνδρας, μετά απο σκληρή μάχη με τα κύματα, ξυπνάει σε ένα έρημο νησί. Το αρχικό σοκ υποχωρεί και ο άνδρας αποφασίζει να φύγει απο το νησί. Φτιάχνει μια σχεδία απο μπαμπού και ξεκινάει. Κάτι όμως στο βυθό του καταστρέφει την σχεδία και τον αναγκάζει να επιστρέψει στην ακτή. Δεν τα παρατάει όμως και προσπαθεί και δεύτερη φορά με το ίδιο αποτέλεσμα. Την τρίτη φορά ανακαλύπτει τον λόγο που δεν τον αφήνει να φύγει απο το νησί: μια Κόκκινη Χελώνα!

thumb_2043_media_image_926x584
Είναι πολύ δύσκολο να βάλω σε λέξεις τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά μου για την ταινία. Η Κόκκινη Χελώνα είναι μια μαγική εμπειρία όπου ο καθένας θα δώσει την δική του ερμηνεία. Η πολύ απλή βασική ιδέα είναι το όχημα για ένα ταξίδι γεμάτο συμβολισμούς, ποιητικές εικόνες, σουρεαλισμό και πολλά συναισθήματα. Και όλα αυτά μέσα σε 80 φιλμικά λεπτά και τους χαρακτήρες του έργου να μην λένε κουβέντα. Είναι εκπληκτικό το πόσα πράγματα σου ”λέει” η Κόκκινη Χελώνα μόνο με τις εικόνες της. Έννοιες όπως η επιβίωση, η ζωή, ο θάνατος, η ανάγκη του ανθρώπου για έρωτα, αγάπη, συντροφικότητα. Οτιδήποτε θεωρούμε δεδομένο και στην πραγματικότητα δεν είναι.

Πανέμορφες εικόνες όπου η πραγματικότητα μπερδεύεται με την φαντασία αλλά ταυτόχρονα και πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί η χελώνα δεν αφήνει τον ήρωα μας να φύγει απο το νησί; Είναι η εκδίκησή της για ό,τι καταστροφές έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στην φύση; Κι όμως, της δίνεται η ευκαιρία να του κάνει κακό και δεν το κάνει! Δεν το κάνει ακόμα και όταν ο ναυαγός θα βγάλει τον χειρότερο του εαυτό και θα την χτυπήσει με το μπαμπού. Πόσο εύκολα συγχωρείς τον άλλον; Η χελώνα τον συγχωρεί. Μήπως τελικά η απέραντη μοναξιά της είναι ο λόγος που δεν τον αφήνει να φύγει απο το νησί; Ψάχνουν την συναισθηματική ολοκλήρωση και την βρίσκουν όταν τολμήσουν να κάνουν το επόμενο βήμα: ο ναυαγός διαπιστώνει τι πραγματικά θέλει και η χελώνα “βγαίνει” απο το καβούκι της.

la_tortue_rouge_7538-jpeg_north_780x_white
Τι είναι αλήθεια και τι ψέμματα; Ίσως όλα είναι στο μυαλό του. Ο ήρωάς μας πάλεψε με τα κύματα και νικήθηκε. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε, δεν έφυγε ποτέ απο το νησί. Και η χελώνα βρέθηκε εκεί για να του κρατάει το χέρι. Βρέθηκε κοντά του την στιγμή που την χρειαζόταν περισσότερο απο ποτέ. Τον βοήθησε να ερωτευτεί, να αγαπήσει, να κάνει οικογένεια, να παίξει με το μικρό γιο του, να τον δεί να μεγαλώνει και να φεύγει απο την οικογενειακή εστία και στο τέλος, τον βοήθησε να γεράσει μαζί με την γυναίκα του. Η χελώνα είναι κινητήρια δύναμη, ό,τι ήταν ο Wilson για τον Chuck Noland (Cast Away). Ο λόγος που τον κράτησε στην ζωή. Σημείο αναφοράς οι εκπληκτικές μουσικές συνθέσεις του Laurent Perez Del Mar.

6051
Η Κόκκινη Χελώνα είναι αριστουργηματική ταινία. Στο Μάτριξ, ο Μορφέας λέει στον Νίο “Μπορώ μόνο να σου δείξω την πόρτα. Εσύ είσαι αυτός που πρέπει να την περάσει.” Αυτό ακριβώς είναι και η Χελώνα. Μια πόρτα…που όταν την περάσεις ξεκινά το μαγικό σου ταξίδι. Δεν σου προσφέρει εύκολες λύσεις και απαντήσεις, όμως σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη.

La Tortue Rouge / Η Κόκκινη Χελώνα (2016)
Director: Michael Dudok de Wit Writers: Michael Dudok de Wit, Pascale Ferran

Βαθμολογία: 5/5

Γιάννης Φωτίου

Για το Trailer της ταινίας, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s