Η αντιβρυκόλακας (Van Helsing)

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο καθηγητής Abraham Van Helsing είναι ένας από τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες του πολύ γνωστού βιβλίου τρόμου Κόμης Δράκουλας του Bram Stoker. Είναι ο γιατρός/καθηγητής/παντογνώστης που ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τον Δράκουλα και να βοηθήσει τα θύματά του. Παρόλο του ότι αν μπορούσες να ιεραρχήσεις τους ρόλους  στο βιβλίο και στις ταινίες που έγιναν στη συνέχεια, ο δικός του είναι ο τέταρτος στη σειρά μετά τον Κόμη και το ερωτευμένο ζευγάρι στο κέντρο της ιστορίας και σε αντίθεση με άλλους παρομοίους χαρακτήρες- ακόμα και αυτούς της ίδιας της ιστορίας, ο καθηγητής Van Helsing έκανε δική του καριέρα στη φανταστική λογοτεχνία, το κόμικς και τον κινηματογράφο.

Όχι μόνο αυτό, αλλά κατάφερε ακόμα και να ξεφύγει από τον αρχικό του αντίπαλο, τον κόμη Δράκουλα και να κάνει καριέρα αντιπαλεύοντας κάθε μορφής βρικόλακες, στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον. Ο δε χαρακτήρας του Abraham Van Helsing σταδιακά έγινε πρωταγωνιστής, και σε αυτό βοήθησαν πολύ τα κόμικς και οι graphic novels που γράφτηκαν και σχεδιάστηκαν γι’ αυτόν. Ποτέ όμως δεν έπαψε να κουβαλάει σαν χαρακτήρας και κάτι το τελείως βικτωριανό, κάτι που το κουβαλούσε ακόμα και στις φουτουριστικές περιπέτειές του και φυσικά επειδή βρικόλακας δεν ήταν, δεν μπορούσε να είναι και αιώνιος. Έτσι απέκτησε παιδιά και εγγόνια.

Παιδί ο Abraham Van Helsing είχε ήδη από το βιβλίο του Stoker, μόνο που συγκαταλεγόταν στα θύματα του Κόμη Δράκουλα που είχε προσπαθήσει να θεραπεύσει και στην ουσία πάνω του είχε μάθει πώς να πολεμάει τον μεγάλο του αντίπαλο. Έτσι δημιουργήθηκε μια νέα σειρά ηρώων, πάντα μέλη της οικογένειας Van Helsing που αν και κάποια στιγμή υπήρξαν βρικόλακες και ακόμα είχαν τη δίψα για αίμα, την ίδια στιγμή είχαν και τα αντισώματα. Έτσι τα δικά τους θύματα ήταν αποκλειστικά βρικόλακες και η θεραπεία τους για να επιστρέψουν στο ανθρώπινο είδος ήταν …μια δαγκωνιά από έναν Van Helsing.

okm12_023

Τώρα στον 21ο αιώνα αυτός ο Van Helsing δεν φτάνει να είναι εγγονός, δισέγγονος του καθηγητή Abraham, μπρατσωμένος, μάγος του καράτε και με μυστήρια μάτια και ημιαποκρυφιστικές γνώσεις όπως είχε πια εξελιχτεί στα τέλη του 20ου, μπορεί να είναι και …γυναίκα. Βανέσα Van Helsing. Και η τηλεοπτική σειρά γεννήθηκε από το κανάλι SyFy αυτή τη φορά.

Κοντινό μέλλον και ένα ηφαίστειο εκρήγνυται σκεπάζοντας την υφήλιο με ένα σύννεφο που σταδιακά μολύνει όσους είναι ευαίσθητοι στον ιό που μεταφέρει και κάνει τους ανθρώπους βρικόλακες με στοιχεία ζόμπι. Το 95% του πληθυσμού με άλλα λόγια. Το 5% που περισσεύει γίνεται …μονάδα παραγωγής αίματος για τους βρικόλακες. Και η Βανέσα. Η Βανέσα που μέσα σε όλο το χαμό πέφτει σε κώμα και ξυπνάει μετά από τρία χρόνια, όταν η γη κυριαρχείται από βρικόλακες και με μια ομάδα άλλων που έχουν επιβιώσει, ξεκινάει την αναζήτηση όλου αυτού που έχασε, μαθαίνοντας στην πορεία και μέσα από εμπόδια και βασανιστήρια κάθε λογής ότι είναι μια Van Helsing και τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα.

okm12_024.gif

Αυτά με λίγα λόγια και χωρίς σπόϊλερς, γιατί όποιος έχει διαβάσει έστω και μια φορά ιστορία Van Helsing, ξέρει λίγο-πολύ την πλοκή που όλες κινούνται. Εκεί κάπου σταματάνε οι ομοιότητες με τη σειρά Van Helsing του SyFy, παραγωγής 2016 και με την πρώτη σεζόν ολοκληρωμένη. Οι διαφορές πέρα από την Βανέσα στον πρωταγωνιστικό ρόλο και ειδικά σε σχέση με άλλες απόπειρες και δει κινηματογραφικές στο παρελθόν, πολλές, άλλα η μεγαλύτερη είναι η ατμόσφαιρα. Η σειρά Van Helsing είναι έντονα κλειστοφοβική με λίγα εξωτερικά πλάνα και πολύ σκοτεινή, που της ταιριάζει. Σε αυτό βοηθάει και η μουσική του Rich Walters που εγώ βρήκα εντυπωσιακή και πρέπει να παραδεχτώ ότι ενώ στις ταινίες σχεδόν πάντα παρατηρώ τη μουσική, αυτή πρέπει να είναι μια από τις λίγες φορές που η μουσική τηλεοπτικής σειράς με εντυπωσίασε τόσο ώστε να την παρατηρήσω.

Η Kelly Overton πολύ καλή στο ρόλο της Βανέσα και ο Christopher Heyerdahl αν και όχι στη πρώτη γραμμή των πρωταγωνιστών σε ένα χαρακτήρα με πολύ τουίστ, Rukiya Bernard, Rukiya Bernard, Vincent Gale, Trezzo Mahoro και Jonathan Scarfe όλοι πολύ καλοί στους ρόλους τους, δίνοντας ένα ιδιαίτερο σπρώξιμο στη σειρά.

okm12_025.gif

Παράλληλα υπάρχει και ένα τουίστ γενικότερα με τη σειρά, που μερικές φορές οι καλοί είναι δολοφόνοι και οι κακοί ευαίσθητοι. Ήρωες και αντιήρωες μπερδεμένοι.

Μια ενδιαφέρουσα σειρά και για κάποιον σαν εμένα που αντιπαθεί σειρές με ζόμπι και βρικόλακες, καλή ώστε να με κρατήσει για 13 επεισόδια στην πρώτη της σεζόν. Το τελευταίο επεισόδιο είναι λίγο εισαγωγή για το τι ακολουθεί, άλλα τα τελευταία χρόνια δεν παίζει τόσο ρόλο η ποιότητα και η αισθητική όσο τα νούμερα της τηλεθέασης, οπότε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι διευθύνοντες του SyFy, προς το παρόν όμως όλα δείχνουν ότι η συνέχεια έρχεται το φθινόπωρο του 2017. Όχι τίποτα άλλο, άλλα θα με αφήσουν και ξεκρέμαστο αν δεν το κάνουν κι άντε μετά να βρεις τα κόμικς που θα έχουν τη συνέχεια.

4 αστέρια στη σειρά και άλλα 4 στη μουσική της που είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Για να δείτε το τρέιλερ της σειράς, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s