Οδηγώντας προς το φως: Incendies

Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Βαζντί Μουαβάντ, η ταινία Incendies – “Μέσα από τις φλόγες”, δίνει στη φρίκη του πολέμου μια προσωπική χροιά, κάνοντας μια ποιητική κατάθεση στα σημάδια που αφήνει ο κύκλος της βίας και την θέληση για επιβίωση.

images
Όταν ο συμβολαιογράφος Λέμπελ (Ρεμί Ζιράρντ), διαβάζει στη Ζαν (Μελίσσα Ντεσορμώ- Πουλέν) και στο Σιμόν (Μαξίμ Γκοντέτ) τη διαθήκη της μητέρας τους Νάουαλ (Λούμπνα Αζαμπάλ), τα δίδυμα έκπληκτα παίρνουν τους φακέλους που άφησε εκείνη, έναν για τον πατέρα τους που πιστεύανε ότι ήταν νεκρός, κι ένα για τον αδερφό τους που δε γνωρίζανε την ύπαρξη του.

Σε αυτή την αινιγματική κληρονομιά, η Ζαν πιστεύει θα βρει την απάντηση για την ανεξήγητη σιωπή της μητέρας της, τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής της. Αποφασίζει να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να αναζητήσει την ιστορία της οικογένειας της, για την οποία φαίνεται ότι δε γνωρίζει τίποτα. Ο Σιμόν δε συγκινείται από τα μεταθανάτια παιχνίδια που παίζει η μητέρα του, αλλά η αγάπη για την αδερφή του είναι πολύ δυνατή, και σύντομα θα την ακολουθήσει για να ανακαλύψουν την αλήθεια για τη Νάουαλ- μιας γυναίκας πολύ διαφορετικής από εκείνη που γνώριζαν ως μητέρα τους.

hero_eb20110427reviews110429984ar

Με τη βοήθεια του Λέμπελ, τα δίδυμα ενώνουν τα κομμάτια της ιστορίας της γυναίκας που τους έφερε στον κόσμο, ανακαλύπτοντας την τραγική της μοίρα, σημαδεμένη από τον πόλεμο και το μίσος, αλλά και τη γενναιότητα μιας εξαιρετικής γυναίκας.

Η ιστορία μοιάζει να διασχίζει το χώρο και το χρόνο, ταξιδεύοντας από τη δύση στην ανατολή κι από το παρελθόν στο σήμερα, ανοίγοντας δρόμο από το σκοτάδι προς το φως μέσα από ένα οικογενειακό μυστήριο. Η ταινία του Βιλνέβ έχει κάτι από το σασπένς ενός θρίλερ και κάτι από την εξέλιξη μιας προσωπικής και πολιτικής ταινίας. Ένας από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της γενιάς του, ο Ντενίς Βιλνέβ έχει πείσει κοινό και κριτικούς με το μοναδικό οπτικό του στυλ και τη φρέσκια προσέγγιση στην αφήγηση.

Μία παραγωγή των:
Λουκ Ντερύ και Κιμ Μακ Κρό
Διάρκεια: 130 λεπτά

Πρωταγωνιστούν:
Λούμπνα Αζαμπάλ, Μελίσσα Ντεσορμώ- Πουλέν, Μαξίμ Γκοντέτ, Ρεμί Ζιράρντ

incendies-affiche-originale1

Λίγα λόγια για το θεατρικό: Σε σκηνοθεσία Βαζντί Μουαβάντ, το Incendies έκανε πρεμιέρα στη Γαλλία στις 14 Μαρτίου το 2003 στο θέατρο Hexagone Scène Nationale και στις 23 Μαΐου στο Κεμπέκ. Ύστερα ανέβηκε στον Καναδά με το όνομα Scorched, στη Γαλλία,  το Βέλγιο,  τη Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Μεξικό, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Εσθονία και Ιταλία. Ανάμεσα στα βραβεία που πήρε ήταν τα “Prix de la Francophonie” το 2004 και το “Syndicat de la critique” καλύτερου θεατρικού, την ίδια χρονιά.

Χρυσούλα Λύρα

Για το trailer της ταινίας, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s