ET άλλων διαστάσεων (Strange Things)

Η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία το Netflix τα έχει βρει λίγο δύσκολα με τις τόσο πλούσιες παραγωγές του ανταγωνιστικού ΗΒΟ και το House of Cards συνεχίζει να κυριαρχεί, αλλά …αλλού πάνε πάτο. Ειδικά σε παραγωγές επιστημονικής φαντασίας και φαντασίας. Εκεί κάπου στην αναζήτηση και την αγωνία μάλλον εμφανίστηκαν τα αδέλφια Matt και Ross Duffer και τους προσφέρανε μια σειρά που τα συνδυάζει όλα. Μια σαλάτα σειρών και ταινιών φαντασίας, επιστημονικής φαντασίας και τρόμου.

Τα αγόρια που είναι και από τους βασικούς χαρακτήρες είναι σίγουρα από τον ΕΤ του Spielberg, Η Winona Ryder που είναι ένας από τους πρωταγωνιστές, έχει φέρει μαζί της λίγο από το Alien με τα αυγά σε μια πολύ χαρακτηριστική στιγμή της σειράς. Η νεαρή πρωταγωνίστρια με τις υπερδυνάμεις πρέπει να είναι από το Village of the Damned και το περιβάλλον από την άλλη διάσταση ήταν σίγουρα από το Mist του King.

okm12_021.gif

Α, ναι υπήρχαν και στιγμές ηθικής και τάξης με λίγο εκκλησιά, με θέμα το εφηβικό σεξ – πάντα σε θεωρητικό επίπεδο – και την εφηβική εγκυμοσύνη. Είπαμε, μια σαλάτα που είχε λίγο από όλα. Οι σκηνές τρόμου ήταν …χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια!

Η Winona Ryder ήταν σχετικά καλή σε όλα τα δέκα επεισόδια που αποτελούν τη πρώτη σεζόν της σειράς Strange Things και πραγματικά η απουσία της (εν μέρη λόγω προβλημάτων με το νόμο) από τον κινηματογράφο και την επιστημονική φαντασία γενικότερα, την αδικεί. Παρόλο ότι το τέταρτο Alien που έπαιζε, ήταν το χειρότερο της σειράς, ήταν εκείνη με την Sigourney Weaver που το σώσανε. Kαι μη ξεχνάμε και τη παρουσία της στο Star Trek σαν μητέρα του Spock.

okm12_020.gif

Τώρα οι υπόλοιποι …τι να πω. Από τον κακό επιστήμονα της CIA που ήταν για γέλια, στον χύμα σερίφη, έως τα παιδάκια που το ένα παρόλο ότι κόντευε να πάρει δίπλωμα αυτοκίνητου μόλις έχασε τα μπροστινά του δόντια …δεν ξέρω αν ήταν το παίξιμο τους που το χάλαγε, ή όλη αυτή η σεναριακή και σκηνοθετική σαλάτα των αδερφών Duffer.

Το παρελθόν των αδελφών έχει μόνο μια αξιόλογη τηλεοπτική παραγωγή, πάλι με το Netflix, το Wayward Pines, αλλά εκεί είχαν να κάνουν με ένα πολύ συγκεκριμένο σενάριο και εξέλιξη ιστορίας, συν ότι η σειρά είναι remake παλαιότερης. Στο Strange Things, οι αδελφοί Duffer μόνο που δεν παίζουν, όλα τα άλλα τα κάνουν.

Ολόκληρα κομμάτια της σειράς τα παρακολούθησα σε fast forward και υπάρχει μια σκηνή που τα παιδιά σε τρία ποδήλατα με το κορίτσι φαινόμενο σε ένα από αυτά, ξεφεύγουν από τους πράκτορες της CIA σε μια σκηνή και σκηνοθεσία τελείως κλεμμένη από τον ΕΤ. Το μόνο που λείπει είναι η φάση με το ποδήλατο και το φεγγάρι που έγινε και η επίσημη αφίσα της ταινίας.

okm12_019.gif

Αναμφίβολα ο πιο γελοίος χαρακτήρας της σειράς αυτό του καθηγητής της φυσικής που είναι και μπακούρι και σαβουρογάμης, αλλά ακόμα και το βράδυ του Σαββάτου είναι έτοιμος να δώσει συμβουλές σε μαθητές του δημοτικού πώς να πάνε στο φεγγάρι και πού να βρουν τα υλικά να φτιάξουν το Enterprise.

Δεν ξέρω, ίσως εγώ να είμαι πολύ απαιτητικός άλλα η σειρά δεν είναι – τουλάχιστον στην πρώτη της σεζόν – για να επενδύσεις. Καλή είναι να τη δεις όπως την είδα εγώ, δέκα ωριαία επεισόδια σε τρεις ώρες. Σύμφωνα με το ΙΜΒd θα υπάρξει και δεύτερη σεζόν το χρόνο που μας έρχεται.

Τρεισήμισι αστέρια και το ένα αποκλειστικά στην Winona Ryder γιατί κατά τα αλλά η σειρά θα έπαιρνε δυο και με προσπάθεια. Ένας ακόμα λόγος είναι γιατί συνέχεια είχα την αίσθηση ότι κάτι ήθελε να μου πει, ότι μπορούσαν και πολύ καλυτέρα, ότι αν έκαναν το ίδιο σε μια ταινία για τον κινηματογράφο δυο ωρών, χωρίς όλα αυτά τα περιττά στοιχεία, να ήταν μια πολύ καλή ταινία τρόμου. Αλλά με τα ίσως σειρές πετυχημένες δεν φτιάχνονται κι εδώ τα ίσως πολλά …ίσως.

Για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση από το τρέιλερ, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s