Χριστουγεννιάτικα ξηροκαρπάδικα (Mixed Nuts)

Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ας μιλήσουμε λίγο και για χριστουγεννιάτικες ταινίες. Υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές, και είμαι σίγουρος ότι η τηλεόραση σε όλα της τα κανάλια παίζει ποικιλία από αυτές, και μάλιστα μερικές θα τις δείτε, την ίδια, και πολλές φορές από διαφορετικά κανάλια. Υπάρχουν όμως και μερικές που δεν είναι ακριβώς μέσα στη τρελή χαρά με παιδάκια να παίζουν, ξωτικά να φτιάχνουν παιχνίδια και τον άγιο Βασίλη να πίνει ζεστή σοκολάτα. Λίγες, αλλά καλές, και αναμεσά τους το Mixed Nuts.

Τώρα, Mixed Nuts  πέρα από Χριστούγεννα είναι ένα πράγμα, Steve Martin. Ίσως μαζί με τον Robin Williams και τον John Cleese και λίγους ακόμα, ένας από τους καλυτέρους κωμικούς για το τέλος του 20ού αιώνα. Τον έβαλα μαζί με τον Williams και τον Cleese για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο: Πέρα από το κωμικό ταλέντο, και οι τρεις τους ήταν/είναι μεγαλοφυΐες. Άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού με όλη τη σημασία της λέξης. Διανοούμενοι. Όσοι από εσάς νιώθετε μια άνεση με την αγγλική γλώσσα, δοκιμάστε να δείτε στο YouTube κάποιο από τα standup σόου του Steve Martin. Εκεί πέρα από το γέλιο που προκαλεί, θα δείτε και ένα άνθρωπο με άποψη που μπορεί ακόμα και μέσα από το χιούμορ του να την υποστηρίξει με επιχειρήματα.

okm12_016.gif

Η ταινία ακολουθεί μια ομάδα ανθρώπων και αυτούς που τους περιβάλλουν, και που δουλεύουν σε ένα γραφείο που προσφέρει βοήθεια τηλεφωνικά σε ανθρώπους με μελαγχολία και τάσεις αυτοκτονίας. Αυτά ένα βράδυ λίγο πριν τα Χριστούγεννα, που από ό,τι φαντάζεστε τα τηλεφωνήματα είναι σε κορύφωση και φυσικά με το αφεντικό, τον Steve Martin, να αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα με την πιθανότητα μετά τα Χριστούγεννα να κλείσει. Σαν να περιγράφω θρίλερ φαίνεται.

Κι όμως μέσα σε όλο αυτό το σκοτάδι ο Steve Martin δίνει για άλλη μια φορά ρεσιτάλ κωμικού ηθοποιού. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι οι καλύτερες κωμωδίες είναι στηριγμένες στις πιο δραματικές ανθρώπινες στιγμές και έχουν και τις πιο δραματικές σκηνές. Δίπλα του η μούσα του Mel Brooks, Madeline Kahn. Άλλη μεγάλη κωμικός.

Μαζί τους Robert Klein, Juliette Lewis, Adam Sandler (στα πρώτα του βήματα), Rob Reiner, Joely Fisher, Liev Schreiber επίσης καταπληκτικοί. Την ταινία την σκηνοθετεί η Nora Ephron, που μαζί με την Delia Ephron έχουν γράψει και το σενάριο. Η ταινία απέτυχε οικτρά οικονομικά μην καταφέρνοντας να φέρει ουτε τα μισά λεφτά από αυτά που ξοδευτήκαν αλλά, από το 1994 που προτοπαίχτηκε μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να γίνει καλτ. Μια ταινία που πρέπει να δεις τα Χριστούγεννα και φυσικά αγαπημένη των φίλων του Steve Martin.

okm12_017.gif

Υπάρχουν πολλές σκηνές στην ταινία που ο διάλογος είναι τελείως αναρχικός και παράλογος, αλλά με ένα πολύ παράξενο τρόπο βγάζει νόημα και προκαλεί γέλιο. Παράδειγμα ο διάλογος:

– Ο Ψυχίατρός μου πιστεύει ότι πρέπει να χωρίσουμε.
– Δεν μου είχες πει ότι πας σε ψυχίατρο.
– Όχι ακριβώς, βγαίνω με ένα ψυχίατρο.
– Αυτό …δεν το περίμενα.
– Ήθελα να στο πω στέλνοντας σου ένα φαξ, αλλά δεν έχεις φαξ στο σπίτι σου!

Μόνο από αυτό το απόσπασμα, ο παππούς της αναρχικής κωμωδίας, ο Groucho Marx θα ένιωθε πολύ περήφανος για τους πνευματικούς κληρονόμους του.

Τέσσερα αστέρια στην ταινία, μόνο και μόνο γιατί …δεν είναι για όλους!

Το τρέιλερ της ταινίας, ΕΔΩ!

Για όσο το έχουν ακόμα, όσοι τυχεροί μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s