Ο σερίφης ήταν ρομπότ (Westworld)

Για κάποιο λόγο που αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να τον κάνω συγκεκριμένο, εδώ και μερικά χρόνια ξεχωρίζω τις ταινίες και τις σειρές επιστημονικής φαντασίας σε δυο κατηγορίες: Σε αυτές που δίνουν απαντήσεις και σε αυτές που έχουν ερωτηματικά. Το ίδιο δεν το κάνω με τα βιβλία όμως, εκεί οι κατηγορίες είναι διαφορετικές και πιο πολλές.

Αυτές οι δυο κατηγορίες είναι ανεξάρτητες ποιότητας. Και οι δυο έχουν να παρουσιάσουν ταινίες και σειρές, που αγγίζουν το όριο του κλασσικού όσο και το όριο του σκουπιδιού. Πάμε στα παραδείγματα για να γινώ πιο κατανοητός. Στο Alien, από τα καλύτερα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που έχουν γυριστεί, ο εξωγήινος είναι ο κακός και ο καλός είναι η γήινη γκόμενα. Ακόμα και η πλειονότητα των θυμάτων είναι γήινοι, άνθρωποι, ή θα μπορούσαν να είναι ανθρωπόμορφοι. Στο Star Wars πάλι, τα όρια καλού και κακού είναι ευδιάκριτα, αν και αυτή τη φορά υπάρχουν ανθρωπόμορφοι κι από τις δυο πλευρές. Στο Star Trek τα ίδια.

Όλα είναι ξεκάθαρα και η απάντηση είναι πάντα στο ότι το καλό που συνήθως έχει και ανθρωπόμορφη εικόνα κερδίζει. Δεν αναρωτιέσαι αν υπάρχουν εξωγήινοι και πως διάολο τυχαίνει οι περισσότεροι να έχουν δυο πόδια και δυο χέρια. Δεν αναρωτιέσαι γιατί οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν και για να σας προλάβω, θα μου πείτε ότι είναι επιστημονική φαντασία. Εγώ δεν λέω να μου αναλύσουν επιστημονικά τα πώς και τα γιατί, εγώ λέω ότι όλες αυτές οι ταινίες και οι σειρές έχουν έτοιμες απαντήσεις και ξεκινάνε αφού έχουν αποδεχτεί αυτές τις απαντήσεις.

Πάμε τώρα στα ερωτηματικά. 12 Monkeys. Σου παίρνει χρόνο να καταλάβεις το παιχνίδι με το χρόνο και τα πάντα σε κάνουν να αναρωτιέσαι, τι θα γινόταν αν μπορούσες να γυρίσεις πίσω στο χρόνο και να αλλάξεις όλα τα κακά που τυραννάνε τη γη. Planet of the Apes. Ένα ανατριχιαστικό μέλλον που υπάρχουν φορές που δεν φαίνεται και τόσο επιστημονική φαντασία, γεμάτο ερωτήματα. Τι κάνουμε στα ζώα που μας περιτριγυρίζουν; Γιατί επειδή δεν τα καταλαβαίνουμε θεωρούμε δεδομένο ότι είναι και ηλίθια; Και φυσικά το Blade Runner . Έχει η εσπρεσιέρα μου ψυχή; 34 χρονών ταινία, την έχω δει και καμιά 20 φορές αυτά τα χρόνια κι ακόμα κάθε φορά που τη βλέπω ανακαλύπτω κάτι καινούργιο, ένα καινούργιο ερωτηματικό, άσε τα βιβλία που έχουν γραφτεί για το βιβλίο του K. Dick που ενέπνευσε την ταινία. Βλέπεις το Star Wars, και τι ερωτηματικό σου βάζει; Τι νούμερο μαγιό φοράει η πριγκίπισσα Λέϊα;

To 1973 εμφανίστηκε μια ταινία σκηνοθετημένη από συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, τον Michael Crichton, που είχε ήδη γίνει γνωστός στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, με το βιβλίο του The Andromeda Strain και έμελλε να γίνει ακόμα πιο γνωστός μετά από μερικά χρόνια, με το Jurassic Park. Η ταινία λεγόταν Westworld και η ιστορία σχετικά απλή, εμπνευσμένη από τη μόδα της εποχής για πάρκα στιλ Disneyland. Ένα πάρκο λοιπόν σαν την Disneyland, σε μια επιφάνεια πολυ-πολλαπλάσια του ό,τι γνωρίζετε ή έχετε διαβάσει από αντίστοιχα πάρκα, μόνο για ενήλικες, που να είναι αφιερωμένο στην αγαπημένη ιστορική περίοδο όχι μόνο του μέσου Αμερικανού, αλλά πιθανώς ενός μεγάλου κομματιού του παγκοσμίου πληθυσμού. Στην άγρια δύση. Με σερίφηδες και ληστές, με ινδιάνους, βορείους και νοτίους, με μονομαχίες και πολύ αλκοόλ.

okm12_014.gif

Φανταστείτε ότι μπορείτε μάλιστα να συμμετάσχετε άμεσα σε μάχες και μονομαχίες με μια μικρή λεπτομέρεια, ενώ οι αντίπαλοι να μπορούν να σκοτωθούν, εσείς να μην κινδυνεύετε ουτε από γρατζουνιά. Αυτό ήταν το πάρκο που δημιούργησε η φαντασία του Michael Crichton και έβαλε καουμπόηδες και ινδιάνους να είναι ρομπότ. Ειδικά κατασκευασμένα και προγραμματισμένα για να πεθάνουν προς τέρψη και ευχαρίστησή σας, χωρίς να μπορούν να σας κάνουν ουτε γρατζουνιά. Όλα αυτά με πολύ ποτό, με πουτάνες και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σας και τα χρήματα σας.

Αλλά επειδή η ταινία χρειάζεται και το σασπένς της, τα ρομπότ αποκτούν συνείδηση, σκέψη, προσωπικότητα και αυτοβούληση. Οπότε γίνεται …της πουτάνας! Όλα αυτά τώρα μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη, σε παραγωγή HBO και σκηνοθεσία ανάμεσα σε άλλους, του δημιουργού της σειράς, Jonathan Nolan, γνωστού από τις ταινίες του Batman.

okm12_013.gif

Τώρα, στο ότι ήταν παραγωγή ΗΒΟ συνετέλεσε ώστε στην αρχή η σειρά να παρουσιαστεί σαν την επιστημονική φαντασίας απάντηση στο ομογάλακτο Game of the Thrones που έχει γίνει η σειρά must και όλοι πρέπει να την δούνε. Μάλιστα, συνωμοσιολόγοι του διαδικτύου βρήκαν και κοινές σκηνές και κοινές τοποθεσίες και δεν ξέρω τι άλλο. Τρίχες, και το όλο θέμα βοήθησε στο να αποκτήσει αμέσως η σειρά ένα μεγάλο κοινό που βασικά περίμενε σκηνές σεξ στιλ Game of the Thrones αλλά, και το αλλά είναι μεγάλο, βοήθησε τη σειρά την ίδια στιγμή. Ειδικά στα δυο πρώτα επεισόδια που ακόμα προσπαθείς να καταλάβεις τι γίνεται, τα πράγματα γίνονται μερικές φορές ακόμα και βαρετά κι έκτος από το σεξ που περιμένεις, το άλλο που σε κρατάει είναι ο καταπληκτικός Anthony Hopkins.

okm12_011.gif

Ο Χάνιμπαλ Λέκτερ και ο κόκκινος δράκος μαζί, ο σερίφης και ο ινδιάνος. Ένας καταπληκτικός Hopkins που ξέρεις ότι από κάπου θα σου έρθει αλλά δεν μπορείς να προβλέψεις από πού. Και το καταφέρνει να σε κρατάει σε αγωνία μέχρι το δέκατο και τελευταίο επεισόδιο της πρώτης χρονιάς.

Στη σειρά αναμεσά σε άλλους παίζουν: Evan Rachel Wood, Jeffrey Wright, Ed Harris, Thandie Newton, James Marsden, Sidse Babett Knudsen, Shannon Woodward. Όλοι πολύ καλοί και πολύ πειστικοί, ακόμα και στους μηχανικούς ρόλους τους. Για τον Anthony Hopkins δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι ήταν καταπληκτικός, φαντάζομαι.

okm12_012.gif

Κάτι παράξενο, η ΗΒΟ έχει ήδη ανακοινώσει ότι η δεύτερη σεζόν της σειράς θα προβληθεί το 2018. Περίεργο γιατί αυτή η σεζόν έπαιξε μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκέμβριου αυτού του έτους. Περίεργο γιατί σε σειρές με τέτοια ένταση, στη βράση κολλάει το σίδερο. Δεν αφήνεις τους θεατές να τρέξουν σε ανταγωνιστές που φυσικό είναι να εκμεταλλευτούν το μεγάλο κενό και να φτιάξουν κάτι ανάλογο.

Σε όσους αρέσουν ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας με πολλά ερωτηματικά και τρομακτικά εγκεφαλικά σασπένς, την προτείνω ανεπιφύλακτα. Σε όσους περιμένανε σκηνές σεξ στιλ Game of the Thrones, αν και σπόιλερ …λυπάμαι! Η μουσική της σειράς, όταν καταλάβετε, θα σας εκπλήξει θετικά!

Τεσσεράμισι αστέρια όχι γιατί δεν θα ήθελα να βάλλω άριστα πέντε, αλλά γιατί δεν είναι μια σειρά για όλους και τεσσεράμισι γιατί έχει έναν Anthony Hopkins …καταπληκτικό!

Όσοι θέλετε να δείτε το τρέιλερ, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s