Γάμος αλά …βλακειακά

Όταν μπλέκεις τον Ελληναραδισμό (ναι, υπάρχει κι αυτό) με την κακή Αμερικανιά και πας να γυρίσεις ταινία, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι κακό, πολύ κακό. Χθες και μην μπορώντας να διαλέξω μέσα σε σχεδόν 2ΤΒ ταινιών και σειρών, σοβαρό δεν ήθελα, για θρίλερ νύσταζα, σειρά δεν μπορούσα να αποφασίσω, ας βάλω λέω κι αυτό, χαλαρό κι ωραίο κι αστείο, να περάσει ένα δυωράκι με χαχαχά και χουχουχού. Ναι, καλά.

Εν τω μεταξύ την πρώτη ταινία τη θυμάμαι ακόμα, και θυμάμαι ότι μου άρεσε αρκετά. Με όλες της τις αμερικανιές και τα στερεότυπα και τις χαριτωμενιές, ήταν αστεία. Ο πατέρας που θέλει σώνει και καλά Έλληνα γαμπρό, ο Αμερικάνος που προσπαθεί να καταλάβει τι βιολί βαράνε επιτέλους αυτοί οι Έλληνες, και διάφορα άλλα σκηνικά μέχρι επιτέλους το ζευγάρι να γίνει …ζευγάρι.

gamos-ala-ellinika-2

Θυμάμαι ότι μου άρεσε ακόμα και το άλλο, με τον Γεωργούλη, που ήταν και δεν ήταν όμως συνέχεια, αλλά να που είχαμε συνδυάσει την κυρία Vardalos με το Γάμος Αλά Ελληνικά και όπου βλέπαμε Vardalos βλέπαμε και συνέχειες. Τέλος πάντων, φτάνουμε στο σήμερα και στην -επίσημα πλέον- συνέχεια της ταινίας, αρκετά χρόνια μετά, και όσο πέφτουνε οι τίτλοι και τα ονόματα τόσο χαμογελάμε κι εμείς σα χαζά και περιμένουμε την ατάκα για να γελάσουμε, κι όταν έρχεται η ατάκα παγώνει το γέλιο στον αέρα και είμαστε με το σύζυγο μ’ ένα ύφος what the fuck. Στο επόμενο δευτερόλεπτο εκείνος γύρισε πλευρό και είπε άντε γειά.

(Η ατάκα: Πρέπει να παντρευτείς, άρχισες να φαίνεσαι σα γριά, είπε ο παππούς πια – ναι, ο κύριος Windex! στο …δεκαπεντάχρονο/δεκαεφτάχρονο εγγόνι του. Τράτζικ.)

imagehandler

Η ας πούμε υπόθεση: Η κόρη Πορτοκάλος ετοιμάζεται για το κολλέγιο και όλος ο νταλκάς είναι να μη φύγει μακριά από το σπίτι- την ώρα που οι γονείς της παραδέχονται ότι το Πορτοκαλέικο είναι ένας ασφυκτικός κλοιός. Ταυτόχρονα οι παππούδες ανακαλύπτουν πως τελικά …δεν είναι παντρεμένοι! Σίριουσλι;

Συνέχισα να παρακολουθώ δίνοντας τόπο στην οργή, όμως όπως ξέρουμε καλά, υπάρχουν ταινίες που από την πρώτη κιόλας εικόνα ξέρεις ότι θα λατρέψεις, υπάρχουν ταινίες που αργείς να καταλάβεις τι γίνεται αλλά σου κρατάνε το ενδιαφέρον, και υπάρχουν και ταινίες σαν κι αυτή: Που από την πρώτη ατάκα ξέρεις ότι είναι Φόλα.

mbfgw_0004

Οι ηθοποιοί – αν και στην πλειοψηφία τους οι ίδιοι- έμοιαζαν λες και κάποιος τους πέταξε σε μια σκηνή να αυτοσχεδιάσουν χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς κάνουν και τι πρέπει να πουν, η κρυάδα στις ερμηνείες τους έφτανε και πάγωνε το δωμάτιο ολόκληρο, οι διάλογοι ανούσιοι, ανάλατοι, άνοστοι, ανόητοι, οι σκηνές ξεκάρφωτες, το σενάριο ελεεινό, και όοοοολο αυτό το χαριτωμένο κατά τα άλλα με τους Έλληνες της Αμερικής (γιατί μόνο εκεί το βλέπεις τόσο έντονα και τόσο …νιαρ – νιαρ τέλος πάντων) να έχει ξεφύγει και να έχει ξεπέσει σε μια καρακιτσαρία με τη χειρότερη δόση στερεοτυπισμού, ξαναζεσταμένες βλαχοκρυάδες, που στο τέλος απλά με τσάτισε και το κλεισα. Τόσο απλά.

my-big-fat-greek-wedding-2-gallery-05

Μεγάλη απογοήτευση, μηδέν αστεράκια, τζίζας. Τέτοια φόλα δεν έχω ξαναφάει.

Αν παρόλα αυτά ο μαζοχισμός σας χτυπάει κόκκινα, δείτε το trailer αλλά μη μασήσετε, σας εγγυώμαι πως είναι Μάπα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s