Μη Rush, Ρε!

Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν συμβεί δυο αλλαγές, με αφετηρία το Χόλυγουντ που δεν ξέρω αν είναι για το καλύτερο ή το χειρότερο. Η πρώτη είναι το remake ή «ξαναγύρισμα» – ελληνιστί – ταινιών και το δεύτερο είναι η εισβολή του Χόλυγουντ στη μικρή οθόνη. Έτσι είδαμε ξανά το Robocop στους κινηματογράφους και τώρα βλέπουμε το Fargo, το Lethal Weapon και το Rush Hour σαν τηλεοπτικές σειρές. Εντάξει υπάρχει μια υπερπαραγωγή τηλεοπτικών σειρών ειδικά μετά την εισβολή των διαδικτυακών ή κατά παραγγελία καναλιών όπως το Netflix ή το Amazon αλλά από εκεί μέχρι το να κάνουμε τηλεοπτική σειρά μια κινηματογραφική ταινία που αφενός έχει κάνει τον κύκλο της, – με συνέχειες σε δεύτερη και τρίτη ταινία, τις περισσότερες φορές κακές – αφετέρου έχει συνδεθεί με τους ηθοποιούς που έπαιζαν, η απόσταση είναι μεγάλη.

Αλλά το θέμα της υπερπαραγωγής καταρρίπτεται γιατί βγαίνουν σειρές που είναι πέρα του μέτριου, στα όρια του καταπληκτικού, όπως τα Game of the Thrones ή το House of Cards. Οπότε η απάντηση πρέπει να βρίσκεται αλλού και συνδικάζοντας τα δυο γεγονότα η απάντηση μάλλον βρίσκεται στην έλλειψη σεναρίων. Υπάρχει βέβαια πάντα και η περίπτωση της αρπαχτής. Πού να ψάχνουμε τώρα για καινούργια πρωτότυπα σενάρια, πιάσε ένα δοκιμασμένο κι αν πιάσει φτιάχνουμε και δεύτερη σεζόν. Το όνομα μονάχα θα αρπάξει μερικά θύματα για μερικά επεισόδια. Αν πάλι δεν πιάσει, όλα καλά, γεμίσαμε το πρόγραμμα και πιάσαμε και μερικούς διαφημιζομένους.

Η πρώτη ταινία Rush Hour βγήκε στους κινηματογράφους το 1998 κάνοντας μια σχετική εμπορική επιτυχία. Μια κωμωδία δράσης με τον Chris Tucker που ήταν στην κορυφή εκείνη την περίοδο και τον Jackie Chan σε μια ακόμα προσπάθεια του να ξεφύγει από το Χονγκ Κονγκ και να κάνει καριέρα στο Χόλυγουντ. Η ταινία είχε κάποιες καλές κωμικές σκηνές χάρις στα αστεία που ήταν κυρίως εμπνευσμένα από τα στερεότυπα που έχουν οι Αμερικανοί είτε για τους Κινέζους είτε για τους Αφροαμερικάνους. Οι σκηνές δράσης ήταν αποκλειστικά από τον Jackie Chan και τα ομολογουμένως πολύ καλά ακροβατικά του.

okm11_004.gif

Η ιστορία είναι σχετικά απλοϊκή – όχι απλή, έχει διαφορά – κι αυτή γεμάτη στερεότυπα όπου μια συμμορία απαγάγει την κόρη του προξένου της Κίνας η οποία τυχαίνει να είναι και ένα κακομαθημένο κωλόπαιδο που όμως ακούει μόνο έναν άνθρωπο στον κόσμο, τον αστυνόμο Jackie Chan. Έτσι έρχεται ο κάλος Κινέζος μπάτσος στο Λος Άντζελες, που φορτώνεται τον τελείως ραπ μπάτσο – άλλα στερεότυπα εκεί, όλοι οι αφροαμερικάνοι ακούνε μόνο ραπ και σόουλ – χύμα και γκαφατζή και ξεκινάνε να φέρουν την κόρη στον μπαμπά της. Ευτυχώς η διάρκεια της ταινίας είναι μόνο 98 λεπτά γιατί πόσα ακροβατικά να κάνει ο Jackie Chan και πόσες μαλακίες να πει ο Chris Tucker για να γεμίσουν την ταινία.

Αυτό λοιπόν το τσίρκο κάποιοι σοφοί της τηλεόρασης αποφάσισαν να το μεταφέρουν στη μικρή οθόνη. Έλα μου όμως που ο Jon Foo όσο και να προσπαθεί Jackie Chan δεν θα γίνει ποτέ και ο Justin Hires δεν πλησιάζει τον Chris Tucker ουτε όταν ήταν άρρωστος με πυρετό στο κρεβάτι. Αν τα 98 λεπτά της ταινίας τα τράβηξες με δυσκολία και δεν πήγες ποτέ να δεις τη δεύτερη κα την τρίτη συνέχεια – τέτοιο θράσος οι παραγωγοί της πρώτης ταινίας – στα 43 λεπτά του τηλεοπτικού επεισοδίου έχεις βαρέσει και πέντε έξη φορές το fast forward.

okm11_002.gif

Όσο για την ιστορία με την αδερφή του Jon Foo που παίζει σαν background στη συνολική ιστορία με μεγάλη δόση συνωμοσιολογίας …αφήστε το καλύτερα, κανονική μούφα! Η μόνη αστεία και θετική παρουσία στη σειρά ο αειθαλής  James Hong, που δεν πρέπει να υπάρχει κινηματογραφική ή τηλεοπτική παραγωγή με κινέζους που να μην τον συμπεριλαμβάνει.

okm11_003.gif

Το Rush Hour είχε γυριστεί μπας και πιάσει κανένα φράγκο από το momentum που είχε δημιουργήσει τότε το Lethal Weapon. Μέχρι ενός σημείου το κατάφερε αλλά μέχρι εκεί, τώρα και τα δυο επιστρέψανε σαν τηλεοπτικές σειρές. Συμπέρασμα, πότε θα αρχίσει το Game of the Thrones γιατί έχω αρχίσει να παθαίνω στερητικό με τις μαλακίες που βλέπω. Δυο αστέρια στη σειρά κι αυτό χάρις στον … James Hong και πολύ τους είναι!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s