Φάτους όλους, ρε Αρθούρο!

Σε αυτό έπεσα τελείως κατά τύχη. Παρασκευή βραδύ, μετά τις δυο και κοιτάζω στα γρήγορα να δω μήπως έχει τίποτα η τηλεόραση και πέφτω σε μια πολύ περίεργη σκηνή. Τύπισσα εμφανώς έγκυος τρέχει κρατώντας τη κοιλιά της και τύπος εμφανώς μη φερέγγυος, την κυνηγάει πυροβολώντας ότι βρίσκει μπροστά του. Το DVD είναι στο μηχανάκι αλλά εγώ παραμένω στην ταινία γιατί μέσα στο χαλάζι με τις σφαίρες άλλος τυπάς κάθεται σε ένα παγκάκι, σε στάση λεωφορείων, τελείως ήρεμος και τρώγοντας ένα καρότο, στιλ μπαγκς μπάνυ και τους κοιτάει. Δεν μπορεί, κάτι θα θέλει να μας πει με το καρότο τώρα.

okm11_019

Λοιπόν ένας από τους λόγους που δεν βλέπω ταινίες στην τηλεόραση είναι οι διαφημίσεις. Κάθε δέκα δεκαπέντε λεπτά σταματάει η ταινία για να μάθεις τι γαριδάκια τρώνε τα καλά παιδιά και τι σερβιέτες πρέπει να αγοράσεις και γιατί αυτές με τα φτερά είναι καλύτερες. Και εντάξει, την πρώτη φορά πήγες κι έφτιαξες τοστάκι και τη δεύτερη κατούρησες αλλά σε μια ταινία μιάμισης ώρας δεν μπορώ να φάω δέκα τοστ και να πάω άλλες δέκα φορές για κατούρημα. Αλλά την είδα. Και με τις διαφημίσεις κάθε δέκα λεπτά. Ευτυχώς άλλο κανάλι είχε μαραθώνιο με τους Simpsons και γέμιζα τα κενά των διαφημίσεων.

okm11_020.gifΜιλάμε για ταινία που ο τίτλος δικαιολογεί απόλυτα την υπόθεση. Ο τίτλος είναι «Shoot ‘Em Up», «πυροβόλα τους» ή σε ελεύθερη μετάφραση, «φάτους όλους» και δεν έχω ιδέα τι τίτλο της δώσανε στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστής ο πολύς και μάγκας και βαρύς Clive Owen, ο γνωστός και από εκείνον τον χιπστεράδικο Βασιλιά Αρθούρο που είχαμε δει και πριν από μερικά χρόνια. Συμπρωταγωνίστρια – και εδώ είναι που καίει το πράμα – η μοναδική Monica Bellucci στο ρόλο της …πόρνης και γαλακτοπαραγωγού. Αυτό για να το καταλάβετε πρέπει να δείτε την ταινία αλλά αφήστε και τη φαντασία σας να καλπάσει λίγο. Monica Bellucci + πόρνη + γάλα = Χμμμμμμ!!!

Κακός της ιστορίας – εκτός από καμία πενηνταριά εκατοντάδες μπράβους που ομολογουμένως ξέρουν να πεθαίνουν με πολύ ταλέντο – ο Paul Giamatti, ο άνθρωπος- δεύτερος ρόλος. Είναι κάτι ηθοποιοί που ποτέ δεν θα γίνουν πρωταγωνιστές, αλλά πάντα θα είναι στο δεύτερο ρόλο. Ο Paul Giamatti ανήκει στην αφρόκρεμα αυτών των ηθοποιών που ζούνε στη σκιά του πρωταγωνιστή.

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παιδί για τους καφέδες ο Michael Davis. Δεν έχει κάνει τίποτα σημαντικό σαν σκηνοθέτης, αλλά σαν παιδί για τους καφέδες φτιάχνει ένα καπουτσίνο …άλλο πράγμα.

Τελευταία άφησα την υπόθεση. Αλλά το έκανα επίτηδες. Δεν υπάρχει υπόθεση. Υπάρχει μπαμ – μπαμ – μπαμ και μερικές φορές και μπουμ. Εντάξει κάτι υπάρχει, αλλά δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι σφαίρες πέφτουν από παντού και τα ακροβατικά του Clive Owen είναι από αυτά που λες …κοίτα ρε και όταν έπαιζε τον Αρθούρο δεν του φαινόταν, ρε σε τσίρκο μεγάλωσε;

Πριν από μερικά χρόνια και όταν ο μεγάλος Ταραντίνο γύρισε το «Kill Bill», σε μια συνέντευξη τον ρωτήσαν γιατί έφτιαξε αυτή την ταινία που ήταν τόσο διαφορετικό από όσα μας είχε συνηθίσει μέχρι τότε. Ο Ταραντίνο απάντησε πολύ σοβαρά – και κατανοώ απόλυτα την απάντησή του – ότι ήθελε να φτιάξει μια ταινία από αυτές που θα έβλεπαν οι ήρωές του από το Reservoir Dogs. Ταινία για μένα γιγάντια και κλασσική και με δέκα αστέρια. Εκείνη τη στιγμή ο Ταραντίνο μάλλον δεν κατάλαβε ότι μόλις δημιούργησε μια νέα κατηγορία στον κινηματογράφο πέρα από τα όρια των B Movies. Αυτή των ταινιών που θα παρακολουθούσαν οι ήρωες του Reservoir Dogs. Και γεννήθηκε ο χαμός. Από το «From Dusk Till Dawn» μέχρι το «Machete», συνέχεια νέοι τίτλοι αρχίσαν να προστίθενται στο είδος και με το «Shoot ‘Em Up» μια από αυτές.

okm11_021.gif

Το «Shoot ‘Em Up» είναι παραγωγής του 2007 και ήδη 9 χρονών αλλά μη γκρινιάζετε, εγώ τώρα την είδα γι’ αυτό και τώρα γραφώ γι’ αυτήν. Αν σας αρέσαν λοιπόν τα Reservoir Dogs, ο κύριος Brown και ο κύριος White και σαν ενδιαφέρει να δείτε μια από τις ταινίες που θα βλέπανε Παρασκευή βράδυ την ώρα που καθάριζαν το εξάσφαιρο τους, αυτή είναι μια καλή επιλογή και η Monica Bellucci το αλατοπίπερο που νοστιμεύει τη σούπα!

Δυο αστεράκια στην ταινία γιατί είπαμε, ψυχαγωγία αλλά και Kill Bill δεν είναι!

Για όσους θέλουν να δουν το τρέιλερ ΕΔΩ!

Τώρα η ταινία υπάρχει στο YouTube ολόκληρη, για πόσο δεν ξέρω, αλλά όσοι προλαβαίνετε …ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s