Ο γιατρός Περίεργα Strange

Πρέπει να παραδεχτείς ότι γενικά η Marvel έχει φαντασία με τα συνηθισμένα, καθημερινά ονόματα των ηρώων της. Steve Rogers, μια χαρά όνομα. Peter Parker, άλλο ένα καλό όνομα. Τίποτα διαφορετικό, ένα όνομα συνηθισμένο που από μόνο του σε προδιαθέτει για το συνηθισμένο του χαρακτήρα πριν μεταμορφωθεί σε σούπερ-ήρωα. Και μετά σου έρχεται ο Dr. Stephen Strange και λες …που πας ρε πατριώτη τώρα με όνομα Γιατρός Περίεργος και άλτερ-έγκο έναν σούπερ ήρωα τον πιο περίεργο από τους περίεργους.

Αν και από αυτούς που έχουν λατρέψει και συνεχίζω να λατρεύω τα κόμικς της Marvel, με τον Dr. Strange τράβηξα ζόρι. Δεν με ενθουσίασε από την αρχή, προσπάθησα να τον παρακολουθήσω λίγο αργότερα, τελικά τα παράτησα γρήγορα. Ίσως αυτό που δεν μου άρεσε από την αρχή είναι η επιστημονική αληθοφάνεια που με πολύ κόπο προσπάθησαν να περάσουν σε ένα κόμικς που βασίζεται στη μαγεία και το παιχνίδι με τις διαστάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι όσο τραβηγμένες κι αν είναι οι ιστορίες της Marvel και οι ήρωες της, κάπου στο βάθος υπάρχει πάντα η αίσθηση της ψευτοεπιστήμης, της ψευτολογικής. Έτσι για να μην είναι όλα στον αέρα και πιθανώς να γίνονται και λίγο πιο πιστευτά αν είσαι λίγο σπαστικούλι και 13χρονο. Στο Dr. Strange όλο αυτό έχει αποτύχει οικτρά και νομίζω ότι μερίδιο έχει κι αυτή η Κούνγκ Φου αίσθηση που υπάρχει γύρω από τον γιατρό Περίεργο.

Έχω την υποψία ότι όλη αυτή η περίεργη αίσθηση υπάρχει και στην ίδια τη Marvel, γι’ αυτό και προσπαθούν από τα τέλη του ’70 να φτιάξουν μια ταινία με ήρωα τον Dr. Strange και τελικά τα καταφέρανε το 2016. Και μάλιστα για να τα καταφέρουν καλέσαν και σαν βιτρίνα τη πιο γνωστή μορφή του Βρετανικού σινεμά, θέατρου και τηλεόρασης και τη μεγαλύτερη ελπίδα τους για το μέλλον της Βρετανικής σκηνής, τον Benedict Cumberbatch.

okm11_015.gif

Ο Benedict Cumberbatch είναι η πεμπτουσία του σωστού Βρετανού ηθοποιού. Η σωστή μόρφωση – Harrow κλπ. – το σωστό οικογενειακό δέντρο που περιλαμβάνει από σαιξπηρικούς ηθοποιούς μέχρι διπλωμάτες και φυσικά τα σωστά πρώτα θεατρικά βήματα στη σκηνή του Λονδίνου και με έργα κυρίως Σαίξπηρ. Και φυσικά από το 2010 έγινε ο πιο τέλειος Sherlock Holmes της Βρετανικής τηλεόρασης, σε μια πραγματικά αξιόλογη παραγωγή που ταξίδεψε στις μικρές οθόνες όλου του κόσμου.

Πολύ έξυπνα – κατ’ εμένα – λοιπόν, η Marvel έφερε στη παραγωγή μια ταινίας για έναν πραγματικά περίεργο χαρακτήρα το πρόσωπο ενός γνωστού για τη σταθερότητα του ηθοποιού. Έτσι, βλέποντας τον Dr. Strange βλέπεις τον Benedict Cumberbatch και βλέποντας τον Benedict Cumberbatch χάνεις το πόσο περίεργος, ασύνδετος και πολλές φορές χωρίς βάθος είναι ο Dr. Strange.

okm11_016.gif

Το άλλο στοιχείο που έφερε η Marvel στον Dr. Strange είναι η εμπειρία 48 ταινιών σπέσιαλ έφεκτς. 48 ταινίες δεν είναι απλά σχολείο είναι πανεπιστήμιο με διδακτορικό ταυτόχρονα και τα σπέσιαλ έφεκτς της ταινίας αγγίζουν τα όρια της τελειότητας και να μένεις με το στόμα ανοιχτό σε κάθε σκηνή.

Τώρα η υπόθεση είναι απλή έως απλοϊκή. Απλοϊκή, πιο απλοϊκή ακόμα και από τον Spider-Man. Εγωιστής και εγωκεντρικός μεγαλογιατρός μετά από ατύχημα αποκτάει αναπηρία στα χέρια – τα απαραίτητα εργαλεία ενός χειρουργού – και στην προσπάθεια να βρει θεραπεία ανακαλύπτει το μοναστήρι στο Κατμαντού, το μυστήριο στιλ Κουνγκ Φου και τη μαγεία που όμως έχει επιστημονική βάση, αλλά μόνο αν καταλαβαίνεις τι κάνει το Κουνγκ Φου. Μπερδευτήκατε λιγάκι; Μπα, την ιστορία την έχετε ξαναδεί εκατοντάδες φορές στον κινηματογράφο. Ακόμα και ο Μπρους Λι έχει κάνει κάτι παρόμοιο. Μετά έρχεται και το κακό πνεύμα που θέλει να καταλάβει τη Γη αλλά ο πανέξυπνος γιατρός που στο μεταξύ έχει καταλάβει τα μαγικά κόλπα και έχει κι αποκτήσει και λίγο μετριοφροσύνη και αγάπη προς τον πλησίον του χάρη στο μοναστήρι, τον νικάει και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Τόσο απλά.

okm11_017.gif

Ο Benedict Cumberbatch δεν πρόκειται να πάρει κανένα Όσκαρ με αυτή την ταινία αλλά πρέπει να τα κονόμησε μια χαρά γιατί ήδη ετοιμάζεται για την δεύτερη. Άλλωστε αυτός πρέπει να ήταν και ο μοναδικός λόγος που έκανε και την πρώτη. Ο Scott Derrickson έχει κάνει τη σκηνοθεσία, αλλά όλη τη δουλειά την έκαναν τα παληκάρια και οι κοπέλες που φτιάξανε αυτά τα μαγικά σπέσιαλ έφεκτς και σε αυτούς ανήκουν όλα τα Όσκαρ.

Την ταινία την είδα και με πολύ κόπο προσπαθώ να καταλάβω όλες τις διθυραμβικές κριτικές που γράφτηκαν. Αν – όπως τόνισα και παραπάνω – εξαιρέσεις τα καταπληκτικά έφεκτς, η ταινία με τον γιατρό Περίεργο είναι περίεργη και μέτρια προς κακή, και ο Benedict Cumberbatch δεν τη σώνει, μάλιστα θεωρείται και ήρωας που τουλάχιστον έγινε η αίτια κάποιοι να πάνε να τη δούνε για αυτόν και μόνο γι’ αυτόν.

Δυο αστέρια στη ταινία κι αυτό για τα σπέσιαλ έφεκτς και τίποτα άλλο.

Αν θέλετε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας και να πάρετε και μια γεύση από τα εξαιρετικά σπέσιαλ έφεκτς, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s