Θηλυκοί φαντασμοκυνηγοί για κλάματα

Την ταινία Ghostbusters πρέπει να την είδα την ίδια χρονιά που βγήκε και μάλιστα «Χριστουγεννιάτικο δώρο» στην ανηψιά μου. Η ανηψιά μου ήταν τότε μόλις 12 χρονών και είχε πάθει αμόκ μέχρι η ταινία να έρθει σε κινηματογράφο κοντά μας. Τότε ζουσα Βρετανία και μάλιστα στη Βόρειο Αγγλία όπου έπαιρνε μερικές μέρες μέχρι να έρθει μια ταινία από το Λονδίνο ή το κοντινό μας Μάντσεστερ.

Τέλος πάντων, οι Ghostbusters ήρθαν στη πόλη που μέναμε και πήγαμε και την είδαμε. Δηλαδή τι την είδαμε, εγώ την είδα, η ανηψιά μου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ταινία με τα μάτια κλειστά ή τις παλάμες της μπροστά στα μάτια της. Γιατί όπως είπε μετά και η ίδια ήταν τρομακτική αλλά τρομακτικά καλή τρομακτική ταινία. Φαντάζομαι όταν είσαι 12 χρονών οι Ghostbusters σου φαίνονται μια τρομακτικά καλή τρομακτική ταινία. Εγώ δεν ήμουν. Για να πω την αλήθεια, και ακριβώς μια δεκαετία αργότερα με το βαφτιστήρι μου, διασκέδασα πολύ περισσότερο βλέποντας το Lion King.

Αυτά σε πολύ προσωπικό επίπεδο αλλά η αλήθεια είναι ότι η ταινία Ghostbusters – μαζί με το Back to the Future – στη κυριολεξία έκφρασε μια γενιά ολόκληρη όπως για παράδειγμα το Star Wars τη γενιά του ‘70. Το Ghostbusters ήταν και θα είναι η γενιά του ’80. Η ανηψιά μου έχει μεγαλώσει, έχει μάλιστα δικό της παιδί κι ακόμα όταν της μιλάς για κινηματογράφο σου λέει ότι η ταινία ορόσημο ήταν το Ghostbusters. Εμένα αυτό που με έσωσε εκείνη την ημέρα ήταν οι πρωταγωνιστές της. Πρώτα ο Dan Aykroyd που εκείνη την εποχή ήταν στην ακμή του ειδικά με το τηλεοπτικό Saturday Night Live, η Sigourney Weaver με τον Bill Murray και τέλος ο Rick Moranis που εγώ τουλάχιστον τον θεωρούσα καταπληκτικό κωμικό που αδικήθηκε από το Χόλυγουντ.

okm11_005.gif

Μάλιστα υπήρξε και δεύτερη ταινία. Αυτήν δεν την είδα, κάποια στιγμή ήταν στη τηλεόραση αλλά από τις πρώτες σκηνές άλλαξα κανάλι. Ουτε ο Dan Aykroyd με τον Bill Murray μπορούσαν να με κρατήσουν. Αλλά η ζωή εκδικείται και έτσι ήρθε το μέρος τρίτο και μάλιστα αυτή τη φορά σε γένος θηλυκό, σωτήριο έτος 2016, βοήθεια μας! Ω ναι, παίζει ο Bill Murray σε κάποιες σκηνές και ο Dan Aykroyd εμφανίζεται σαν παράγωγος. Εγώ στη θέση τους θα εξαφανιζόμουν. Τώρα θα μου πείτε γιατί την είδα, αμ ανιψάκι πάλι και μάλιστα αυτή τη φορά ήταν και τρισδιάστατη πανάθεμά με.

Λοιπόν η ταινία κάνει …φεμινιστική επανάσταση. Οι Ghostbusters είναι όλες γυναίκες. Υστερικές. Συγνώμη αλλά δεν καταφεύγω σε στερεότυπα, πραγματικά ήταν τέσσερεις υστερικές που αφού δεν ήξεραν τι έκαναν και γιατί το έκαναν απλά μάλλον είχαν πληρωθεί καλά για να βγουν από την αφάνεια που τις φύλαγε η ανυπαρξία ταλέντου (πλην της Melissa McCarthy που πρέπει να είναι και η μόνη γνωστή μετα τον Bill Murray στη ταινία), χτυπιόντουσαν σαν υστερικές σε ότι έβρισκαν μπροστά τους. Η πιο ανόητη σκηνή μάλιστα ήταν αυτή με τον κακόμοιρο Bill Murray που στο τέλος της σκηνής πετάχτηκε από το παράθυρο. Στη κυριολεξία πετάχτηκε από το παράθυρο. Α, είναι κι ένας χαζοχαρούμενος τύπος, και καλά ο γραμματέας τους, και καλά με ωραίο κώλο, που κανένας δεν ξέρει τι κάνει σε αυτή τη ταινία.

okm11_008.gif

Μια άγευστη και ανούσια ταινιούλα που έκανε την πρώτη του 1984 να φαίνεται αριστούργημα. Πρωταγωνιστούν οι Kristen Wiig, Kate McKinnon και η Melissa McCarthy που αδικείται το κωμικό της ταλέντο σε αυτή τη ταινία και σίγουρα μετά από μερικά χρόνια θα θέλει να την ξεχάσει και να την αφαιρέσει από το βιογραφικό της. Σε ρόλους αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων οι Zach Woods, Ed Begley Jr. και Charles Dance, χωρίς και οι ίδιοι να ξέρουν τι κάνουν εκεί μέσα.

okm11_006

Σκηνοθέτης ο Paul Feig. Εδώ είναι αυτό που λένε οι Εγγλέζοι πολύ σωστά και με νόημα, no comment. Παρεπιπτόντως κάτι που λίγοι φαίνεται να το ξέρουν. Στην αρχική ταινία, ο τίτλος ήταν okm11_007.gifGhost Busters δυο λέξεις και οι τότε εφημερίδες και περιοδικά την έκαναν μια. Το πολύ γνωστό τραγούδι του Ray Parker Jr. που υπάρχει στους τίτλους της πρώτης ταινίας και μάλιστα έκανε και εμπορική επιτυχία την εποχή, υπάρχει και στην σύγχρονη έκδοση των Ghostbusters, μόνο που δεν θα το καταλάβετε. Έχει γίνει χιπστεράδικη διασκευή και χάνεται!

Σε γενικές γραμμές η ταινία δεν κάνει ουτε για 12χρονα και ένα αστέρι το παίρνει γιατί το  φαντάσματα στο λογότυπο της ταινίας είναι πραγματικά πολύ καλό!

Για όσους ενδιαφέρονται το τρέιλερ τη ταινίας, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s