Ο Peter Pan μεγάλωσε! The BFG

Ο Steven Spielberg, εκτός απο αγαπημένος σκηνοθέτης, είναι ένας δημιουργός του οποίου η καριέρα χωρίζεται σε δυο περιόδους: στην πρώτη, όπου ο Spielberg σαν τα μικρά παιδιά που ανακαλύπτουν κάτι μαγικό, μας δίνει εξαιρετικά δείγματα επιστημονικής φαντασίας και περιπέτειας. Και στην δεύτερη, την ενήλικη, όπου ο Spielberg αποφασίζει να μεγαλώσει σαν τον Peter Pan στο Hook. Είναι ο σκηνοθέτης που μας έκανε να φοβηθούμε να πλησιάσουμε το νερό(Jaws), που μας έδειξε με το δάχτυλο του τον ουρανό(E.T), που γίναμε αρχαιολόγοι(Indiana Jones), που (ξανά)ανακαλύψαμε τους δεινόσαυρους και τον T-Rex(Jurrasic Park). Αλλά είναι και εκείνος που μας έδειξε το βάναυσο πρόσωπο του Ολοκαυτώματος(Schindler’s List) και του φρικιαστικού αποτελέσματος της απόβασης της Νορμανδίας(Saving Private Ryan). Ο “Φιλικός Γίγαντας” είναι μια επιστροφή στα παλιά. Σε εκείνη την περιόδο που ο σκηνοθέτης μεγαλούργησε κατα την αποψή μου.


Το BFG ανήκει στην κατηγορία των παιδικών βιβλίων και εκδόθηκε το 1982. Συγγραφέας του είναι ο βρετανός Roald Dahl. Γράφτηκε σε μια εποχή που ο Dahl προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την απώλεια της επτάχρονης κόρης του αλλά και την ενοχή που ένιωθε απο το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να την βοηθήσει. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην μνήμη της. Το 1989 έχουμε την πρώτη μεταφορά του βιβλίου για την τηλεόραση υπο μορφή κινούμενου σχεδίου. Άλλα γνωστά μυθιστορήματα του συγγραφέα που έχουν μεταφερθεί στην οθόνη είναι τα Matilda(1996), Charlie and the Chocolate Factory(1971 και 2005) και James and the Giant Peach(1996).

the_bfg_dahl_novel_-_cover_art
Η μικρή Sophie(Ruby Barnhill) έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε ορφανοτροφείο του Λονδίνου. Κάθε βράδυ, εξαιτίας της αΰπνίας που την βασανίζει, η Sophie είτε περιφέρεται στους χώρους του ορφανοτροφείου χωρίς να την παίρνει είδηση η διευθύντρια, είτε διαβάζει. Ένα τέτοιο βράδυ, θα δεί απο το παράθυρο της μια τεράστια μαυροφορεμένη φιγούρα να βάζει στην θέση του έναν κάδο σκουπιδιών. Ο γίγαντας(Mark Rylance) αντιλαμβανόμενος ότι έχει εκτεθεί θα απαγάγει την Sophie και θα την μεταφέρει στην Χώρα των Γιγάντων. Εκεί το αταίριαστο δίδυμο θα συνεργαστεί για να βάλει ένα τέλος στην κυριαρχία των ανθρωποφάγων γιγάντων.

636029590643490771-thebfg57730a44c1948
Χαρακτήρες κυριευμένοι απο την μοναξιά τους, ο καθένας με το δικό του προσωπικό φορτίο, που δεν έχουν κοινά σημεία αναφοράς κι όμως “κουμπώνουν” ο ένας πάνω στον άλλο. Αταίριαστες φιλίες που σημαδεύουν τις ζωές των χαρακτήρων τους. Προσωπικότητες που καλύπτουν τα κενά ο καθένας με τον τρόπο του: ο καλοκάγαθος γίγαντας προσφέρει χαρούμενα όνειρα στον κόσμο, ενώ η Sophie βρίσκει στο πρόσωπο του γίγαντα τους γονείς που δεν γνώρισε ποτέ. Θεματολογία που ο Steven Spielberg γνωρίζει αρκετά καλά και έχει χειρισθεί πολύ καλύτερα στο παρόμοιο σε ύφος φίλμ του, Ε.Τ.

markrylancebfg-large
Στην επιλογή των ρόλων έχουμε τον περσινό νικητή όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου για το Bridge of Spies, Mark Rylance και την μικρή Ruby Barnhill. Ο Spielberg αποδεικνύει για μια φορά ακόμα ότι ξέρει να αναδεικνύει τις ερμηνευτικές ικανότητες των παιδιών-ηθοποιών. Την παράσταση όμως κλέβει ο εκπληκτικός Rylance. Εκφραστικός και μελαγχολικός, δεν επιτρέπει στα απίστευτα οπτικά εφέ που κατακλύζουν την ταινία να γίνουν το κέντρο βάρος της ταινίας.
Στον τεχνικό τομέα το φίλμ κάνει θαύματα. Η συνύπαρξη της Sophie με τον BGF είναι πέρα για πέρα πειστική. Τους βλέπουμε στο ίδιο κάδρο και όλα δείχνουν απόλυτα αληθοφανή ενώ στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος της ταινίας αποτελείται απο εικόνες δημιουργημένες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εικόνες βγαλμένες θαρρείς απο κάποιο παραμύθι. Και αυτό εν τέλει είναι δίκοπο μαχαίρι. Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι όλα είναι κατασκευασμένα, ψεύτικα, δημιουργία κάποιου αλγόριθμου.

maxresdefault
Το τρίτο μέρος είναι και το πιο αδύναμο της ταινίας, αν και θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Παρ’ολα αυτά είναι το πιο χουμοριστικό, ιδιαίτερα απο το σημείο που ο καλοκάγαθος γίγαντας πρέπει να συναντήσει την βασίλισσα της Αγγλίας. Η προσπάθεια του Spielberg να μιμηθεί τον “πρίν απο τριάντα χρόνια” εαυτό του γίνεται εύκολα αντιληπτή. Θέλοντας να αναπαραστήσει την πασίγνωστη σκηνή του Ε.Τ “I’ll be right here”, δημιουργεί κάτι παρόμοιο και στο BFG μόνο που ο συναισθηματικός αντίκτυπος είναι μικρότερος.

the_bfg_hdwallpapers_11
Τριάντα χρόνια μετά και ο Εξωγήινος εξακολουθεί να μας δείχνει τον ουρανό. Αν και ο Steven Spielberg κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες ώστε το BFG να γίνει άξιο αναφοράς, το τελικό αποτέλεσμα μας βρίσκει με ανάμεικτα συναισθήματα. Ίσως μεγαλώνουμε ή πάλι, μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι ότι ο Peter Pan μεγάλωσε!

Director: Steven Spielberg Stars: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton, Rebecca Hall

Βαθμολογία: 3,5 / 5

Για το trailer της ταινίας, ΕΔΩ!

Γιάννης Φωτίου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s