Ναζί ή να μη ζει ο Χάρρυ Πόττερ;

Υπάρχουν μερικοί ηθοποιοί που θα χρειαστεί να κάνουν διπλάσια και δεκαπλάσια προσπάθεια για να πείσουν το κοινό ότι αυτός ο ένας ρόλος που τους έκανε γνωστούς δεν είναι απαραίτητα και ο ρόλος που σφράγισε τη καριέρα τους. Πολύ περισσότερο όταν αυτός ο ρόλος είναι αγαπητός σε πολύ κόσμο αδιάφορα ηλικίας. Ο Daniel Radcliffe είναι ένας από τους ηθοποιούς, που πολύ φοβάμαι ότι όχι δεκαπλάσια, θα χρειαστεί εκατονταπλάσια προσπάθεια για να ξεφύγει από το μικρό ορφανό μάγο, με τα στραβά γυαλιά και το σημάδι στο κούτελο.

Φτάνει το όνομα του στους τίτλους και μια ματιά στη φάτσα του για να σκεφτείς, γαμώτο παιδική ταινία ήρθα να δω; Και η πρώτη προσπάθεια στο θέατρο δεν είχε μεγάλη επιτυχία στο να αλλάξει την εικόνα του γιατί παρ’ όλη τη προβολή από τα ΜΜΕ, πόσοι μπορούσαν να πάνε στο West End της Νέας Υόρκης για να δουν τον κύριο Χάρρυ Πόττερ γυμνό στη σκηνή; Κάποιοι ρόλοι σε ταινίες και τη Βρετανική τηλεόραση, δεν βοήθησαν ιδιαίτερα κάποιον που ήθελε να ξαναζήσει, με αξιώσεις και χωρίς μαγικά κολπάκια, χολιγουντιανές δόξες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ρόλος του στη τηλεοπτική σειρά A Young Doctor’s Notebook δεν ήταν καλός, απεναντίας εμένα μου έδειξε ότι εκτός να κουνάει το ραβδάκι ίσως …ίσως και να ξέρει να παίζει. Απλά, να …κάλος ο γιατρουδάκος αλλά ο τρόπος που έπαιζε σου έδινε την αίσθηση ότι κάποια στιγμή θα δεις και τον αρχιμάγο Albus Dumbledore να εμφανίζεται από καμία γωνιά.

Έτσι εκεί που περίμενες να …μην ξαναδείς το όνομα του σε σοβαρή ταινία, ξαφνικά εμφανίζεται σε πολιτικό θρίλερ και μάλιστα παίζοντας το ρόλο του skinhead ναζιστή, ρατσιστή.

okm10_026.gif

Ο λόγος που αποφάσισα να δω τη ταινία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον Daniel Radcliffe/Πόττερ. Μάλιστα θα μπορούσα να πω ότι αν το ήξερα ότι παίζει ίσως και να είχε παίξει και ανασταλτικό ρόλο στο αν θα την έβλεπα. Ήξερα για την ιστορία που διαδραματίζεται στη ταινία – είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα – και έτυχε να είμαι και σε διάθεση για μια σκοτεινή πολιτική ταινία. Αλλά η φάτσα του Χάρρυ με χτύπησε από τις πρώτες σκηνές και μάλιστα ένιωσα αμέσως ότι τα ρούχα ήταν άβολα, το πρόσωπο αταίριαστο και τα γυαλιά κακόγουστα. Το σημάδι έλειπε. Γενικά άρχισα να έχω δεύτερες σκέψεις αν ήθελα να τη δω, μέχρι που ο Χάρρυ κουρεύτηκε με τη ψιλή και ο Daniel Radcliffe εμφανίστηκε.

Αλλά πριν φτάσουμε στον Daniel Radcliffe λίγα λόγια για την ταινία Imperium. Η ταινία δεν είναι κανένα θρίλερ με φαντάσματα, ζόμπι ή σκιές με μαχαίρια που πετάγονται από πουθενά, είναι κάτι πολύ πιο τρομακτικό γιατί είναι αληθινό. Είναι η πιο σκοτεινή πλευρά της αμερικάνικης κοινωνίας που δυστυχώς και χάρις σε ένα υποψήφιο για την αμερικανική προεδρία, τον τελευταίο καιρό έρχεται στην επιφάνεια. Η ρατσιστική φασιστική Αμερική, αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που μισεί τα πάντα και τους πάντες και πιστεύει ότι η γη είναι δικαίωμα τους λόγο του χρώματος του δέρματος τους και των ματιών τους. Η ταινία είναι μια ματιά στη πιο σκοτεινή και σατανική πλευρά της κοινωνίας μας, όλων των κοινωνιών μας, με σκηνές από την αμερικανική σημερινή ζωή. Και είναι τρομακτικό να βλέπεις πόσο έχουν διεισδύσει παντού αυτές οι κοινωνικές τερατογεννήσεις.

okm10_027.gif

Η υπόθεση της ταινίας από μόνη της είναι τρομακτική χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, χωρίς σκηνές με σφαγές και νεκροζωντανούς. Και η κάμερα παίζει απλά το ρόλο του παρατηρητή μέσα από τα μάτια ενός πράκτορα του FBI που έχει διεισδύσει μέσα σε μια τέτοια οργάνωση. Όπως έγραψα και παραπάνω η ταινία στηρίζεται σε μια πραγματική ιστορία και μάλιστα εξελίσσεται χωρίς τις συνηθισμένες χολιγουντιανές υπερβολές. Απεναντίας έχοντας ο ίδιος γνωρίσει και ανθρώπους και οργανώσεις του χώρου σας βεβαιώ ότι η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη.

Αλλά ας επιστρέψουμε στον κύριο Daniel Radcliffe. Έχω μια πολύ προσωπική άποψη για τη διαφορά Βρετανών και Αμερικάνων ηθοποιών. Ενώ οι Βρετανοί «βγάζουν» το χαρακτήρα που υποκρίνονται από μέσα τους, οι Αμερικάνοι από την άλλη πλευρά έχουν την ανάγκη των εξωτερικών ερεθισμάτων για να βρουν το χαρακτήρα που θα υποδυθούν. Το παράδειγμα δυο πολύ μεγάλων ηθοποιών από τις δυο πλευρές του ωκεανού, των Daniel Day-Lewis και Marlon Brando, θα μπορούσε να είναι το πιο χαρακτηριστικό. Ο Day-Lewis βάζει τον εαυτό σου σε δοκιμασία για να βρει μέσα του το χαρακτήρα που πρόκειται να αποδώσει, ενώ ο Brando – και φαίνεται από το παίξιμο του – προσαρμόζει τον χαρακτήρα στον εαυτό του και το κάνει με εξωτερικά ερεθίσματα. Ο μεν Day-Lewis γίνεται ο χαρακτήρας, ο Brando υποδύεται τον χαρακτήρα. Η διαφορά τεράστια χωρίς να μειώνει τον ένα από τον άλλο και γι’ αυτό ακριβώς έφερα αυτά τα αναμφισβήτητα ταλαντούχα παραδείγματα.

Ο κύριος Daniel Radcliffe ανήκει λοιπόν στη κατηγορία αυτών των Βρετανών ηθοποιών και αυτό αυτομάτως τον βάζει σε μια άλλη κατηγορία που ο …Χάρρυ Πόττερ τον αδικεί. Ο Radcliffe είναι πολύ καλός ηθοποιός, που έχει βέβαια πολλά να μάθει ακόμα μέχρι να ξεφύγει τελείως από το ραβδάκι του Χάρρυ Πόττερ αλλά έχει και όλα τα στοιχεία. Η στιγμή που κουρεύεται με τη ψιλή στη ταινία είναι αποκαλυπτική γιατί από εκείνη τη στιγμή και με τη βία, μάλιστα ξεχνάς τελείως τον μικρό μάγο και βλέπεις μπροστά σου ένα ηθοποιό που έχει ενσωματωθεί με τον χαρακτήρα που υποδύεται. Γίνεται πιστευτός.

okm10_028.gif

Εκεί κάπου δεν είμαι σίγουρος πόσο καλό του έκαναν όλες οι διθυραμβικές κριτικές που διαβάσαμε κατά περιόδους. Για να γίνει Daniel Day-Lewis ο Daniel Radcliffe έχει να κάνει πολύ, παρα πολύ δρόμο και δεν φτάνει μόνο η συνωνυμία. Αλλά είναι σε καλό δρόμο και προσωπική άποψη, η συνεχή του τριβή με το θέατρο, η άμεση σχέση με το κοινό, του έκανε καλό και ελπίζω να το συνεχίσει.

Η ταινία είναι παραγωγή του 2016 και σκηνοθετημένη από έναν άλλο Daniel, τον Ragussis. Τώρα αυτό μου ακούγεται λίγο ελληνικό. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και εκτός του Daniel Radcliffe, οι Toni Collette, Tracy Letts, Sam Trammell, Nestor Carbonell, Chris Sullivan και Seth Numrich.

Μια πολύ καλή ταινία που πάει για τέσσερα αστέρια, για όσους τους αρέσουν τα σκοτεινά πολιτικά δράματα. Ο Daniel Radcliffe, μόνος του χωρίς μαγικό ραβδάκι, παίρνει άνετα το πέμπτο αστέρι,

Για το τρέιλερ της ταινίας, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s