Ακούγοντας το Last of the Mohicans

Η ταινία είναι επική, εμπνευσμένη από ένα επίσης επικό βιβλίο. Το «Ο τελευταίος των Μοϊκανών». Σύμφωνα με όσα αποκαλυφθήκαν αργότερα ο σκηνοθέτης της ταινίας, Michael Mann ήθελε, κόντρα στο θέμα που εξελίσσεται αρκετά χρόνια πριν την ανακάλυψη του ηλεκτρικού, τη ταινία του να επενδυθεί με ηλεκτρονική μουσική. Μάλιστα είχε και κάποιες μελωδίες στο μυαλό του που ήταν περισσότερο αναφορά σε ταινία επιστημονικής φαντασίας παρα μια ιστορία που διαπραγματευόταν μια κλασσική περίοδο της αμερικάνικης ιστορίας.

okm10_018Με τον Trevor Jones ο Michael Mann δεν γνωριζόταν πέρα από όσα είχε ακούσει από τις δουλείες του στα Angel Heart (1987) και Mississippi Burning (1988) – αλώστε ο Jones δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός έξω από τον κύκλο αυτών που ενδιαφέρονται για την κινηματογραφική μουσική –  αλλά μάλλον επηρεασμένος από την ηλεκτρονική ενορχήστρωση που είχε κάνει για τις ταινίες Runaway Train και Labyrinth τον θεώρησε τον ιδανικό για να αναλάβει το έργο και την εκπλήρωση των μουσικών του …επιθυμιών.

Συμπωματικά εκείνη τη περίοδο ο Jones κουρασμένος κάπως από την ηλεκτρονική μουσική, τα συνθεσάιζερ και γενικότερα το τρόπο που τον περιόριζαν – ή τουλάχιστον έτσι ένιωσε – επέστρεψε στη μουσική με ορχήστρες κυρίως εγχόρδων. Έτσι ο μεν Michael Mann περίμενε να ακούσει κάτι σε Maurice Jarre στιλ βρέθηκε μπροστά σε μια πολυδιάστατη και πολυμελή ορχήστρα και σε μια εισαγωγή που έμελλε να γίνει γνωστή όσο και η ταινία του.

okm10_017.gif

Από τηokm10_019ν εισαγωγή που είναι και οι αρχικοί τίτλοι της ταινίας, μέχρι το κλασσικό «Top of the World» η μουσική και οι ενορχηστρώσεις του Trevor Jones είναι άψογες παρόλο ότι ο ίδιος ο συνθέτης ποτέ δεν αισθάνθηκε ικανοποιημένος σε σημείο που το 2000 και μόλις οκτώ χρόνια μετρά την αρχική παραγωγή, η Trevor Jones ξαναέκανε την παραγωγή του δίσκου, «διορθώνοντας» τα κομμάτια που δεν του αρέσαν. Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο ο πρώτος δίσκος, αυτός του 1992, παρα τις …ατέλειες του!

Ειρωνικά παρόλο ότι η ταινία διαπραγματεύεται την αμερικανική ιστορία και ειδικά την σχέση με του Ινδιάνους και τη σφαγή τους, η μουσική του Jones  έχει πολλά στοιχεία από την …Σκωτσέζικη παράδοση. Για την ταινία τι να πει κανείς με τον καταπληκτικό Daniel Day-Lewis, φαντάζομαι και μόνο η αναφορά του ονόματος φτάνει και καλύπτει κάθε κριτική.

okm10_016.gif

Η μουσική για την ταινία «Ο τελευταίος των Μοϊκανών» του Trevor Jones, παίρνει άνετα πέντε αστέρια και κατ’ εμένα ένα από τα ωραιότερα συμφωνικά κομμάτια για κινηματογράφο των τελευταίων δεκαετιών. Συμβουλή, ακουστέ τουλάχιστον την εισαγωγή του δίσκου …δυνατά!

Για όσους θέλουν να πάρουν μια γερή γεύση, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s