Dark Matters στο σκοτάδι

Η επιστημονική φαντασία, τόσο στο σινεμά όσο και στην τηλεόραση έχει μια παράδοση κοινών στοιχείων. Πάντα υπάρχει κάποια σκοτεινή αυτοκρατορία – που μπορεί και να είναι τραστ εταιριών, μια εταιρία ή ακατανόητοι εξωγήινοι – γηίνοι που παρόλο ότι είναι αλητάκια, έχουν μια ηθική που στο τέλος θα σώσουν όλο το κόσμο, (αλλά με καουμπόικο στιλ – φορώντας τα φυσεκλίκια σταυρωτά) – και όλα συμβαίνουν σε κλειστοφοβικούς χώρους, διαστημόπλοια, διαστημικούς σταθμούς, σπηλιές και θαλάμους οξυγόνου που τις ονομάζουν πόλεις. Βέβαια αν το καλοσκεφτείς, και το απέραντο μαύρο του διαστήματος, κι αυτό κλειστοφοβικό είναι.

Αυτά συμβαίνουν στο Star trek σε όλες του τις παραλλαγές, συμβαίνουν στο Star Wars σε όλες του τις συνέχειες και μεταμορφώσεις, συνέβαιναν ακόμα και στο Battleship Galactica ή στο Space 1999. Πέρσι εμφανίστηκε μια καινούργια σειρά, το Dark Matter, που έχει όλα αυτά τα στοιχεία συν ένα ακόμα: Προσπαθεί να καλύψει το κενό που άφησε μια άλλη σειρά, που πιστή σε μια άλλη παράδοση του είδους, έπαιξε μόνο 11 επεισόδια πριν κοπεί, αλλά στο πέρασμα του χρόνου κοντεύει να γίνει για τους φίλους του είδους το ίδιο cult με το Star Trek: το Serenity. Αν το έχει πετύχει ή όχι, μέχρι τώρα δεν το έχει δείξει.

Άλλο ένα στοιχείο αυτών των σειρών είναι το όνομα τους. Το όνομα κατά κάποιο τρόπο σε βάζει στο βαθύ σκοτεινό και τρομακτικό κόσμο του διαστήματος και του αγνώστου, ενώ παράλληλα σου δείχνει τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, σαν τις αποχρώσεις του γκρι. Έτσι, Dark Matter γιατί: Ως “σκοτεινή” θεωρείται η ύλη που συνίσταται από υποθετικά σωματίδια ύλης, άγνωστης σύνθεσης, τα οποία δεν εκλύουν ούτε αντανακλούν επαρκώς Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία ώστε να μπορούν να γίνονται άμεσα ανιχνεύσιμα από τα γνωστά αστρονομικά όργανα παρατήρησης.

okm10_012

Dark Matter λοιπόν, και έξι άνθρωποι ξυπνάνε μετά από μήνες ύπνου σε ένα διαστημόπλοιο που δεν αναγνωρίζουν, με τη μνήμη τους σβησμένη τελείως. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν μια πραγματικότητα που δεν καταλαβαίνουν, μια υποτιθέμενη αποστολή που οι λόγοι της έχουν χαθεί μαζί με τη μνήμη τους και τις κρίσεις ταυτότητας, ανακαλύπτουν τον καινούργιο τους εαυτό. Αυτός όμως ο καινούργιος εαυτός δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτόν που αφήσαν πίσω τους. Ενώ ο προηγούμενος εαυτό τους ήταν όχι απλά αλητάκος αλλά ψυχασθενής εγκληματίας, ο καινούργιος τους εαυτός όχι μόνο σέβεται κάποιες στοιχειώδεις ηθικές αρχές, αλλά αποφασίζει και να σώσει τον κόσμο από τις απάνθρωπες ιδιωτικές εταίρες που λειτουργούν σαν μικρές δικτατορίες, θυσιάζοντας στον μεταξύ τους πόλεμο και για το κέρδος εκατομμύρια αθώους.

Η πλοκή θα μπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέρουσα όπως ενδιαφέρουσες είναι και οι στιγμές δράσης- αν και περιορίζονται σε καουμπόικο στιλ σκηνές, ποιος θα τραβήξει γρηγορότερα το πιστόλι κι όχι σε επικές μάχες στο διάστημα. Τουλάχιστον προς το παρόν. Αλλά στη δεύτερη σαιζόν, η σειρά μοιάζει να ψάχνει ακόμα το βηματισμό της και αυτό την κάνει και μερικές φορές αδιάφορη. Αυτό φαίνεται πολύ και στους έξι χαρακτήρες, που ενώ νομίζεις ότι αυτή είναι η στιγμή τους και τώρα θα φανούν, θα εξελιχτούν σε κάτι άλλο, σε κάτι προς Χαν Σόλο, ξαφνικά χάνονται σε μια ανούσια πλοκή σε ένα αδιάφορο διαστημικό σταθμό.

okm10_013

Όπως έγραψα και παραπάνω, οι αναφορές και ομοιότητες με το Serenity πολλές, με πιο χαρακτηριστική την ομοιότητα των χαρακτήρων, με τη διαφορά ότι ο καουμπόι πρωταγωνιστής του Serenity, έχει γίνει γυναικάς ακμάζοντας στο Dark Matter, και η μυστηριώδης River έχει γίνει  νερντ κομπιουτεράς, επίσης κοριτσάκι, η …πέντε.

Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι Melissa O’Neil, Anthony Lemke, Alex Mallari Jr. Jodelle Ferland, Roger Cross και μια καταπληκτική Zoie Palmer στο ρόλο του ανθρωποειδούς που θέλει να γίνει άνθρωπος, τελικά ο Data του Next Generation έγινε cliché για κάθε σειράς επιστημονικής φαντασίας που σέβεται τον εαυτό της. Δημιουργοί της σειράς οι Joseph Mallozzi και ο Paul Mullie και οι δυο με παρελθόν στο είδος από τη σειρά Stargate και όλα τα παρακλάδια της.

okm10_014.gif

Τρία αστέρια στη σειρά γιατί αν και τα περισσότερα επεισόδια είναι καλά, η πλοκή είναι σχετικά καλή και υποσχόμενη στη δεύτερη σαιζόν δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμα το βηματισμό της. Γενικά μια σειρά για τους εραστές του είδους που όμως ποτέ δεν θα γίνει …Serenity!

Για όσους ενδιαφέρονται το τρέιλερ της δεύτερης σεζόν της σειράς, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s