Τα ίδια Παντελάκη μου

The Conjuring 2 / Το Κάλεσμα 2 (2016)
Director: James Wan Cast: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe, Frances O’Connor, Franka Potente
Ο Edward Warren γεννήθηκε το 1926 στο Bridgeport του Connecticut. Βετεράνος του Αμερικανικού Ναυτικού και πρώην αστυνομικός, ο οποίος ασχολήθηκε με τα παραφυσικά φαινόμενα και την δαιμονολογία. Ο ίδιος μάλιστα παραδέχτηκε ότι ήταν αυτοδίδακτος σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων και με την ζωγραφική. Πέθανε το 2006.

Η Lorraine Warren γεννήθηκε το 1927 στο Bridgeport του Connecticut όπως και ο σύζυγος της. Αυτοπαρουσιάζεται ως άτομο με οξυμένη διαίσθηση. Έχει την ικανότητα να “βλέπει” γεγονότα που δεν έχουν συμβεί και ταυτόχρονα είναι και κάτι σαν μέντιουμ. Ασχολήθηκε και η ίδια με την συγγραφή βιβλίων.

1
Το 1952 ίδρυσαν σχολή για την έρευνα μεταφυσικών περιστατικών, (New England Society for Psychic Research) και ισχυρίστηκαν ότι έχουν ερευνήσει δέκα χιλιάδες υποθέσεις κατά την διάρκεια της καριέρας τους. Από αυτές τις δέκα χιλιάδες, οι πιο αξιοσημείωτες είναι περίπου εννέα-δέκα, αλλά κινηματογραφικά γνωρίζουμε τέσσερις.
Annabelle: το 1970, οι Warrens, αναλαμβάνουν να ερευνήσουν την ιστορία δυο συγκατοίκων που αντιλαμβάνονται ότι στην κούκλα που έχουν στην κατοχή τους κατοικεί το πνεύμα ενός νεαρού κοριτσιού, της Annabelle Higgins. Το 2013 η Annabelle κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο Conjuring και το 2014 τα γεγονότα της έρευνας μεταφέρονται στον κινηματογράφο.

2
Perron: το 1971, οι Warrens ισχυρίστηκαν ότι η οικογένεια Perron καταδιωκόταν απο μια μάγισσα που ζούσε στην περιοχή στις αρχές του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, είχε καταραστεί το σπίτι και την γύρω περιοχή και όποιος κατοικούσε εκεί αποχαιρετούσε τα εγκόσμια. Το 2013, τα γεγονότα της υποθέσεως μεταφέρονται στον κινηματογράφο με τον τίτλο The Conjuring / Το Κάλεσμα.

3
Amityville: η πιο γνωστή απο τις υποθέσεις του ζεύγους. Το 1976 αναλαμβάνουν να ερευνήσουν την οικία της οικογένειας Lutz. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, ο George και η Kathy Lutz, αντιμετώπισαν μια έντονη και ιδιαίτερα βίαιη παρουσία που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Το Amityville μεταφέρθηκε δυο φορές στον κινηματογράφο. Το 1979 και το 2005 (ναι, αυτό με τον Ryan Reynolds).

4

5
Enfield Poltergeist: στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι Warrens ταξιδεύουν στο Λονδίνο για να ερευνήσουν αναφορές για παραφυσικά φαινόμενα γύρω απο την οικογένεια Hodgson, υλικό πάνω στο οποίο βασίζεται το The Conjuring 2 /Το Κάλεσμα 2.

6
Στο δια ταύτα. Το Κάλεσμα 2 εξελίσσεται έξι χρόνια μετά το πρώτο. Ο Ed(Patrick wilson) και η Lorraine Warren(Vera Farmiga) ταξιδεύουν στο Λονδίνο για να εξακριβώσουν, για χάρη της εκκλησίας, αν η δεύτερη κόρη της οικογένειας Hodgson, Janet, είναι δαιμονισμένη.

10
Σφιχτοδεμένοι ρυθμοί, λοξά καδρα για ένταση, αρκετά καλή κίνηση κάμερας στους κλειστούς χώρους, καλοφωτισμένο, ατμοσφαιρικό, ένα-δυο “μποοοοουυυυυ”, μουσικές νότες βγαλμένες απο τον Εξορκιστή του William Friedkin και ένα εξαιρετικό μονοπλάνο, το οποίο ξεκινάει έξω απο το σπίτι. Ανεβαίνει στο ύψος του παραθύρου όπου η κάμερα μπαίνει μέσα. Συνεχίζει στο διάδρομο όπου συναντάμε την μητέρα και τον μικρό γιό και μετά απο μια μικρή παύση, η κάμερα μπαίνει στο δωμάτιο της μητέρας για να καταλήξει στο δωμάτιο των κοριτσιών.

8
Παρ’ολα αυτά, το Κάλεσμα 2 αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Όχι γιατι είναι κακή ταινία, απλά είναι ξαναζεσταμένο φαγητό. Ο James Wan περνάει την “δαιμονισμένη” του φάση. Insidious, Insidious: Chapter 2, Conjuring και τώρα αυτό. Έχουμε δεί όλων των ειδών τα “διαβόλια”! Φτάνει πια. Έστω και έτσι όμως, καταφέρνει να σώσει την ταινία απο την πλήρη αδιαφορία αν σκεφτείς ότι υπάρχουν σεναριακές αυθαιρεσίες που σε βγάζουν απο τα ρούχα σου.

9
Η διάρκεια του είναι ένα απο τα αρνητικά στοιχεία του φίλμ. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, αγγίζει της δυο ώρες και δεκατρία λεπτά. Και αυτό γιατί οι σεναριογράφοι επέλεξαν να ξεκινήσουν το φίλμ με το συμβάν στο Amityville. Το οποίο δεν εξυπηρετεί την βασική πλοκή, απλά ο σκηνοθέτης ήθελε μια “δυνατή” εναρκτήρια σκηνή. Επίσης, και σ’αυτό το φίλμ όπως και στο πρώτο Κάλεσμα, η κούκλα Annabelle κάνει την εμφανισή της στο τέλος για μερικά δευτερόλεπτα. Η προώθηση της αναθεματισμένης κούκλας έχει κουράσει. Ούτε ο Chucky δεν έχει τόση δημοσιότητα!

11.jpg
Το Κάλεσμα 2 είναι μέτριο, όσο και αν προσπαθεί ο James Wan να μαζέψει τα ασυμάζευτα. Αυτή η αίσθηση του “deja vu” δεν το αφήνει να φτάσει ή και να ξεπεράσει το πρώτο φίλμ. Καταλαβαίνω την εμμονή του να απομακρυνθεί απο την σπλάτερ εικόνα του SAW(σκηνοθέτησε μονο το πρώτο, ευτυχώς) αλλά για πόσο ακόμα θα χαραμίζει το ταλέντο του γυρίζοντας τα ίδια και τα ίδια;
Βαθμολογία: 2 / 5

Γιάννης Φωτίου

Για το trailer, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s