Ένας συγγραφέας λίγο Ρίπλει

Ο Συγγραφέας/Un homme ideal

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Yann Gozlan, ΣΕΝΑΡΙΟ: Yann Gozlan Guillaume Lemans, ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Pierre Niney, Ana Girardot, Thibault Vinçon

Ας φύγουμε από τη Λουιζιάνα, το Τέξας των ‘80s και τις B- Movies, κι ας πάμε ευρωπαϊκά. Ο Yann Gozlan, πρωτοξεκινά με τη μικρού μήκους ταινία Pellis, που κερδίζει το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Villeurbanne το 2004 (μοιάζει με τη Βιλαρίμπα έτσι όπως το διαβάζεις, αλλά καμία σχέση). Το 2007 τον βλέπουμε ξανά με το Echo και τσιμπά ακόμα ένα βραβειάκι, για την ακρίβεια το Μεγάλο Βραβείο ταινίας μικρού μήκους, στο Φεστιβάλ του Gerardmer. Ορθάνοιχτες οι πόρτες για το αγόρι πλέον, και μας κάνει την αρχή το 2010 με το θρίλερ (μεγάλου μήκους, έτσι;) Captifs.

mv5bmtk2odg2mtgzof5bml5banbnxkftztcwmdy3mzewnq-_v1_sy1000_cr007361000_al_

Πάμε να δούμε το Συγγραφέα, ή «Un homme ideal» κατά τον ορίτζιναλ τίτλο. Γιατί δε μεταφράστηκε απλά ο τίτλος- που έχει και κάποιο νόημα (η ταινία δεν έχει να κάνει με την ιδιότητα του συγγραφέα), δε θα καταλάβω ποτέ. Τώρα, εδώ οι Blues Brothers έγιναν ατσίδες με τα μαύρα, εκεί θα κολλήσουμε; Ένιγουέι, ο 26χρονος Ματιέ, ένας wannabe συγγραφέας που προφανώς έχει γράψει μια πατατούλα, δέχεται απορρίψεις από τους εκδοτικούς και λυσσάει που δεν του λέει κανείς το γιατί. Σε αυτό του δίνω ένα δίκιο, πρέπει να δίνετε εξηγήσεις, κύριε εκδότα.

un-homme-ideal-pierre-niney

Το αγόρι λοιπόν που έχει ως μότο την ατάκα του Βασιλιά «Γράψε 2500 λέξεις τη μέρα», κάπως πρέπει να ζει στο ενδιάμεσο κι έτσι δουλεύει σα χαμάλης σε μια εταιρία μετακομίσεων. Σε ένα από τα άθλια μεροκάματά του, βρίσκεται στο σπίτι ενός γέρου (και αποθανόντος) βετεράνου. Ο γέρος που κάποτε πολέμησε στο Αλγέρι, έφυγε για άλλους κόσμους, αφήνοντας πίσω του κάμποση σαβούρα που ο Ματιέ τώρα πρέπει να τσουβαλιάσει και να ξεφορτωθεί. Αλλά! Ανακαλύπτει και το ημερολόγιό του. Τη συνέχεια τη φαντάζεστε, φυσικά και το πονηρό αγόρι γράφει ένα μπεστ σέλερ πάνω στις μνήμες του νεκρού και εκτοξεύεται στο άπειρον του σταριλικίου, αφήνοντας πίσω του ψέματα και πτώματα.

161595_1_un-homme-ideal_13688-18268

Κατά κάποιο τρόπο, ο Ματιέ αυτοκτονεί αντίστροφα, με τα τόσα τον παρακολουθούμε να κάνει. Περισσότερο θα το έλεγα δράμα (ίσως κοινωνικό), παρά θρίλερ.

UN HOMME IDEAL, un film de Yann Gozlan avec Pierre Niney et Ana Girardot
UN HOMME IDEAL, un film de Yann Gozlan avec Pierre Niney et Ana Girardot

Τα μασουλάς τα νυχάκια σου πάντως. Αν και για μας που αρεσκόμαστε στο γράψιμο δεν έχει τίποτα *ουσιαστικό* να μας πει- πέρα από το ότι δεν κάνει ποτέ να κλέβεις τα γραφτά αλλουνού, κι ας είναι το ημερολόγιο ενός πεθαμένου χωρίς λοιπούς συγγενείς και φίλους, είναι μια πάρα πολύ καλή ταινία. Πάρα πολύ καλή. Το Χόλιγουντ πέθανε κυρίες και κύριοι (λέμε τώρα), ζήτω ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος.

Κατερίνα Χαρίση

Για το trailer, πατήστε ΕΔΩ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s