Μια B Movie με αξιώσεις

Από την εποχή του ’70 κυρίως, υπάρχει μια ειδική κατηγορία στον κινηματογράφο που ονομάζεται B Movies, η εξελληνισμένα, ταινίες δευτέρας επιλογής. Τώρα αυτό το δευτέρας …παίζει. Γιατί μερικές είναι και έκτης, εβδόμης ή δεν βλέπονται καθόλου. Συνήθως αυτές οι ταινίες πάνε απ’ ευθείας για την τηλεόραση, βίντεο ή DVD χωρίς να περάσουν ποτέ από τις κινηματογραφικές αίθουσες μιας και ξέρουν εκ των προτέρων την οικονομική τους αποτυχία.

Συνήθως αυτές οι ταινίες είναι αποτέλεσμα του ψώνιου κάποιου σκηνοθέτη, παραγωγού, όψιμου ηθοποιού, γενικά λεφτά ή η τρέλα κάποιου άλλου αντίστοιχου. Η θεματογραφία ποικίλει από δράματα μέχρι ταινίες μυστηρίου αλλά αυτές που κερδίζουν με διαφορά είναι τα θρίλερ, η επιστημονική φαντασία και οι ταινίες φαντασίας. Τώρα εδώ πρέπει να σημειώσω ότι πολλοί σημερινοί ή χθεσινοί αστέρες του κινηματογράφου έχουν ξεκινήσει από τέτοιας μορφής ταινίες ή και έχουν καταλήξει ακόμα και για οικονομικούς λογούς μιας και μερικές από αυτές είναι μια καλή αρπαχτή. Ο Nicolas Cage ή ο Steven Seagal είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ηθοποιών που ξεκίνησαν από τέτοιες ταινίες, κατά περιόδους έκαναν αρπαχτή με τέτοιες ταινίες και οι δυο τους έχουν καταλήξει να παίζουν σχεδόν αποκλειστικά σε τέτοιες ταινίες τώρα πια.

okm10_006Με ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις ταινίες να μη βλέπονται αυτό δεν σημαίνει ότι αναμεσά τους δεν υπάρχουν και πολλές πολύ αξιόλογες. Αυτές πέσανε στη κατηγορία των B Movies είτε γιατί οι ηθοποιοί ήταν κάκιστοι είτε λόγο χαμηλού έως εξευτελιστικού μπάτζετ που στο τέλος έκανε και το πιο σκοτεινό θρίλερ να μοιάζει με κωμωδία. Μάλιστα τα σενάρια κάποιων από αυτών στη συνέχεια ξαναχρησιμοποιήθηκαν από το Χόλυγουντ και επιστρέψαν με αποτέλεσμα να διεκδικούν ακόμα και Όσκαρ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το The Fly (η Μύγα) του David Cronenberg το 1986 με τον Jeff Goldblum, που ήταν εμπνευσμένη και βασισμένη πάνω σε μια άλλη …μύγα του 1957, που δεν βλεπόταν με τίποτα κι αντί για τρόμο έκανε θεατές σε όλη την Αμερική να ξεκαρδιστούν στα γέλια με την μύγα που βγήκε από το κουβούκλιο. Ήταν ένα κατασκεύασμα από σκοινιά, πλαστικούς κουβάδες και υφάσματα που σερνόταν και μόνο φόβο δεν προκαλούσε.

Εγώ, λάτρης των B Movies. Προτιμώ να δω B Movie από οπουδήποτε ταινία με τον Πιτ ή δεν ξέρω ποιον άλλο σύγχρονο αστέρα. Έτσι πριν από μέρες μου προέκυψε το Kill Command, γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Steven Gomez. Τώρα ο τύπος λίγο περίεργη ιστορία, αλλά που εξηγεί την ταινία. Το λέω γιατί το έψαξα. Ο κύριος Gomez έχει μια δεκαετία σκηνοθεσίας, βοηθός σκηνοθέτη ή υπεύθυνος έφεκτς σε ταινίες του National Geographic και Animal Planet. Μάλιστα η ειδικότητα του ήταν σκοτεινά ντοκιμαντέρ, για παράδειγμα οι ανθρωποφάγοι, γοργόνες, εξτρίμ ζώα και τέτοια παλαβά. Από αυτά καταλαβαίνεις ότι ο τύπος θέλει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, να φτιάξει ταινία επιστημονικής φαντασίας, χωρίς να έχει λεφτά και χρησιμοποιώντας φίλους του ηθοποιούς αλλά έχοντας πείρα και ταλέντο. Στο ταλέντο στοιχηματίζεις χωρίς σιγουριά.

okm10_009

Η ιστορία είναι απλή αλλά πολύ έξυπνη. Ένα πάντρεμα του Terminator και του Predator μόνο αντί για εξωγήινους κυνηγούς βάλε ρομπότ και μάλιστα ρομπότ κατασκευασμένα από ΑΙ. η ιδέα παίρνει τουλάχιστον ένα οκτάρι σε επίπεδο Sci-Fi. Το στήσιμο θυμίζει πολύ Predator, με τους κομάντος που σκοτώνονται ένας-ένας. Αυτό που σκοτώνει το οκτάρι που κέρδισε σαν ιστορία είναι οι ηθοποιοί που σε μερικές περιπτώσεις είναι απλά κακοί. Ακόμα και τα μεταλλικά ρομπότ είναι καλύτερα σε επίπεδο ηθοποιίας. Τους μνημονεύω αν και δεν ξέρω αν θα τους θυμάται κανένας μετά από μερικά χρόνια. Vanessa Kirby, David Ajala, Mike Noble, Bentley Kalu και Tom McKay.

okm10_007

Προηγούμενως ανέφερα το παρελθόν του Gomez στα ντοκιμαντέρ. Λοιπόν, φαίνεται. Στις σκηνές που καταφέρνει να βρει τον εαυτό του, είναι ατμοσφαιρικές, ακόμα και τρομακτικές σε σημείο που να ανταγωνίζονται άνετα στιγμές του Predator, αλλά έχεις συνέχεια την αίσθηση ότι κάτι ακόμα ήθελε να μας πει ο ποιητής και του το κόψανε. Τα λεφτά μάλλον φταίνε. Είχαν τελειώσει. Τα ειδικά έφεκτς με τα πολύ ωραία φτιαγμένα ιπτάμενα αντικείμενα πολύ καλά, γενικά όλα τα ψηφιακά στοιχεία ήταν πολύ καλά φτιαγμένα και πολύ καλά βαλμένα μέσα στο φυσικό περιβάλλον, σε σημείο που νόμιζες ότι είναι αληθινά. Ακόμα ένα συν στον Gomez.

Γενικά αν και του ’70 κυρίως, υπάρχει μια ειδική κατηγορία στο κινηματογράφο που ονομάζεται B Movie, ήταν μια ταινία με πολλά καλά χαρακτηριστικά και πάνω από όλα μια ταινία που ας ελπίσουμε θα γίνει η αφετηρία για έναν υποσχόμενο σκηνοθέτη. Συμπληρωματικά, πολύ καλή και πολύ ατμοσφαιρική για να ταιριάζει με τις σκηνές και η μουσική του Stephen Hilton.

okm10_008

Για όσους λοιπόν αγαπούν τα Sci-Fi τρόμου, μια πολύ καλή ταινία με σωστές δόσεις φόβου χωρίς υπερβολές.

Ένα 4 στην ταινία που ανήκει όλο στον Gomez και στην ελπίδα ότι στο μέλλον θα παρουσιάσει κάτι καλύτερο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s