Κάνε κάτι λοιπόν, να χάσω το τρένο: Train To Busan

Busanhaeg/ Train To Busan

Ρε σεις, όταν βλέπω χόρορ και βαθμολογία 7.7 στο IMDB, λέω εδώ είμαστε: Θα δω την απόλυτη πατάτα. Και μάλιστα προετοιμάζομαι γι αυτό (έχω πει ότι με τρελαίνουν οι αποτυχημένες μούβι νάιτς), και λέω οκ, ας το δούμε για να γελάσουμε και να έχω κάτι να κράξω την επόμενη. Train To Busan. Made in Korea. Θα με συγχωρήσετε, αλλά με τα ονόματα δεν το ‘χω, στραμπουλίχτηκα τρεις φορές μόνο για να γράψω τον τίτλο, ψάχτε το μόνοι σας, αξίζει τον κόπο, πήρε και τα βραβειάκια του.

crr0syivmaazaqs

Ένας χωρισμένος πατέρας με τη μικρή κόρη του, ανεβαίνουν στο τρένο για την πάει στη μαμά της. Μαζί ανεβαίνει και μια μολυσμένη κοπέλα που σε λίγα λεπτά γίνεται ζόμπι κι αρχίζει το πάρτι. Αυτό όλο κι όλο το στόρι.

Λοιπόν ακούστε, οι ταινίες με τα ζόμπι αν δεν είναι παραγωγής Χόλιγουντ συνήθως είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Η αιτία είναι η προφανής: Το χρήμα. Όμως να που η Νότια Κορέα δοκιμάζει το ανέφικτο, μια ταινία γεμάτη από εκατοντάδες, χιλιάδες λυσσασμένα ζόμπι, χωρίς το χρήμα του Χόλιγουντ, μα η ταινία δεν έχει να κάνει με τα ζόμπι κι εκεί ήταν που έπαθα πλάκα, παρά την ασταμάτηση δράση.

train-to-busan-photo-3

Αυτά που μαθαίνουμε για το τι και το πώς των Ζομπίων (δική μου λέξη, σκάστε) είναι ελάχιστα, μα το θέμα είναι ότι μόλις αρχίσεις στα πρώτα δέκα λεπτά να αναρωτιέσαι γουάτ δε φακ και ομιτζί, ξεχνάς τα γιατί και τα πώς. Η ταινία δεν έχει να κάνει με τα ζόμπι. Το Train To Busan έχει να κάνει με τον καθημερινό άνθρωπο, τον συνηθισμένο επιβάτη ενός τρένου που κουβαλάει τη δική του ιστορία και το βάρος της ζωής του, σε μια κατάσταση όπου μόνο ένα πράγμα έχει σημασία: Η επιβίωση.

fs

Τα ζόμπι είναι απλώς μια απεικόνιση της απειλής. Της απειλής για τη ζωή τη δική σου, του παιδιού σου, της γυναίκας σου, του διπλανού σου που δεν τον ξέρεις και δε σε νοιάζει, αλλά …σε νοιάζει γιατί είσαι άνθρωπος. Είσαι; Είσαι αρκετά άνθρωπος για να ρισκάρεις τη δική σου ζωή για κάποιον άλλο; Ή είσαι ένα αρχίδι μονό σαν έναν τύπο στην ταινία (που δεν σας λέω ποιος, να τη δείτε), που θα στείλει στο θάνατο όποιον βρεθεί μπροστά του προκειμένου να σώσει τον κώλο του; Λύσσαξα μέχρι να ψοφήσει ο κερατάς, γαμώ το κερατάκι μου.

14619c2a5fb681f2c08684eda84ad38e1a93b717_hq

Οκ, είχε και κακές στιγμές, είχε και το προφανές και το φτηνό, αλλά ήταν πάααααρα πολύ καλό. Μέχρι που συγκινήθηκα. Σε ταινία με ζόμπι. Αυτό.

Αν έπρεπε να βαθμολογήσω, χωρίς να το συγκρίνω με άλλες ορίτζιναλ χολιγουντιανές ζόμπι μούβις γιατί ΔΕΝ είναι το ίδιο, και λαμβάνοντας υπόψη τις λέξεις Κορέα, ζόμπι και μπάτζετ, παίρνει

ά-ρ-ι-σ-τ-α.

Κατερίνα Χαρίση

Train To Busan Trailer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s