Χάρτινες Πόλεις

Paper Towns/Χάρτινες Πόλεις(2015)
Director: Jake Schreier Stars: Nat wolff, Cara Delevingne, Austin Abrams, Justice Smith, Halston Sage, Jaz Sinclair

Χάρτινη Πόλη: Μια ψεύτικη πόλη που δημιουργείται απο τους χαρτογράφους για την αποφυγή κλοπής των δικαιωμάτων τους. Οι χαρτογράφοι τοποθετούν ψεύτικους δρόμους, πόλεις, μέχρι και γέφυρες έτσι ώστε αν δούν όλες αυτές τις ψεύτικες τοποθεσίες σε κάποιον άλλο χάρτη, να ξέρουν ότι τους έχουν αντιγράψει.
Το Χάρτινες Πόλεις είναι το τρίτο μυθιστόρημα του συγγραφέα John Green. Παρ’ολα αυτά έγινε ταινία μετά το The Fault in Our Stars/Το Λάθος Αστέρι, το οποίο είναι το έκτο του μυθιστόρημα. Βέβαια, δεν ήταν τυχαία αυτή η επιλογή. Το θέμα απο μόνο του, ο έρωτας ανάμεσα σε δυο καρκινοπαθείς, ηταν αρκετό για να πείσει την 20th Century Fox να αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου.

5
Η Fox, αντιλαμβανόμενη ότι έχει στα χέρια της ένα νεανικό Love Story, δημιουργεί ένα αφόρητο μελόδραμα που θα έκανε τον Νίκο Ξανθόπουλο και την Μάρθα Βούρτση υπερήφανους. Ενώ αρχικά αντιμετωπίζει το θέμα με χιούμορ, για να ελαφρύνει το ήδη βαρύ του θέμα, στην συνέχεια υποκτύπτει στο “εκβιαστικά” εμπορικό μελό. Με αρχικό κόστος παραγωγής στα 12 εκατομμύρια, το Λάθος Αστέρι είχε κέρδη που πλησίασαν τα 250 εκατομμύρια παγκοσμίως. Ακολουθώντας την ίδια “συνταγή”, η Fox αγοράζει τα δικαιώματα του Paper Towns και ένα χρόνο μετά το φίλμ κάνει πρεμιέρα. Αν και δεν πλησιάζει τα υψηλά νούμερα της προηγούμενης ταινίας, θεωρείται εμπορική επιτυχία.

1
Στις Χάρτινες Πόλεις, ο Κουέντιν(Nat Wolff) είναι ερωτευμένος με την Μάργκο(Cara Delevingne) απο τότε που θυμάται τον εαυτό του. Ύστερα απο μια ξέφρενη νύχτα, με τους δυο τους να έρχονται κοντά μετά απο χρόνια, η Μάργκο εξαφανίζεται. Με την βοήθεια των φίλων του, Μπέν(Austin Abrams) και Ρέινταρ(Justice Smith), ο Κουέντιν θα φτάσει στην άλλη άκρη της Αμερικής για να την βρεί.

4
Το Paper Towns είναι πολύ καλύτερη ταινία απο το The Fault in our Stars. Δεν προσφέρει τίποτα καινούριο στην κατηγορία των νεανικών ταινιών, καταφέρνει όμως μέσω των έντιμων προθέσεων του και κυρίως μέσω των πρωταγωνιστών του, να σε κάνει να περάσεις ένα ευχάριστο δίωρο. Αν και δεν υστερεί κάποιος απο το κάστ, η Cara Delevingne είναι αυτή που ξεχωρίζει. Και αυτό γιατί έχει τον πιο πολύπλοκο χαρακτήρα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, κάθε άλλο. Απλά είσαι διαθετειμένος να τα παραβλέψεις. Αλλά προτρέχω!
“Όπως το βλέπω εγώ, όλοι ζούν ένα θαύμα.”
Με αφήγηση εκτός κάδρου, ο Κουέντιν μας λέει για το δικό του θαύμα: την Μάργκο και τον έρωτα με την πρώτη ματιά. Δυστυχώς όμως συνοδεύεται και απο όλα τα κλισέ της ρομαντικής ταινίας: indie/alternative ποπ τραγούδια και slow motion λές και βλέπουμε κάποιο διαφημιστικό για σαμπουάν. Η έναρξη της Χάρτινης Πόλης δεν είναι ότι καλύτερο. Εδώ πρέπει να πατατηρήσω το εξής: η μικρή Μάργκο έχει χρώμα ματιών καστανό, ενώ η Cara Delevingne έχει χρώμα ματιών μπλέ! Πώς είναι δυνατόν να μην προσέξεις μια τέτοια λεπτομέρεια, ειλικρινά είναι άξιο απορίας. Τέλος πάντων…

2
Συνεχίζοντας την αφήγηση εκτός κάδρου, ο Κουέντιν μας προσγειώνει στο τώρα και ο σκηνοθέτης σε έναν απίστευτο αριθμό στερεότυπων που σπάνια απουσιάζουν απο νεανικές ταινίες. Για παράδειγμα η Μάργκο είναι δημοφιλής, έχει σχέση με τον ωραίο του σχολείου και μιλάει σπάνια με τον Κουέντιν. Αν και δεν είναι “φυτό”(nerd), o Κουέντιν είναι καλός μαθητής και ο ένας απο τους δυο στενούς φίλους του, είναι ο τυπικός σεξομανής και ταυτόχρονα ψεύτης(έχει κάνει σέξ με όλα τα κορίτσια αλλά ξέρουμε ότι είναι παρθένος). Πάρτυ όπου καλεσμένοι είναι όλοι(εκτός απο τον κεντρικό χαρακτήρα), αμήχανες συναντήσεις σε τουαλέτες και άλλα πολλά.

3
Η ιστορία αποκτά ενδιαφέρον απο την στιγμή που ο Κουέντιν αποφασίζει να βοηθήσει την Μάργκο να εκδικηθεί τον πρώην της και την κοινή παρέα τους. Οι δυο βασικοί χαρακτήρες έχουν αρκετή χημεία σε αντίθεση με πρωταγωνιστικό ντουέτο του Λάθος Αστέρι. Η ξέφρενη νυχτερινή τους περιπέτεια τους φέρνει πιο κοντά και σε αυτό ακριβώς το σημείο το φίλμ αλλάζει “ρότα”. Η Μάργκο εξαφανίζεται και το κλισέ-χαζοχαρούμενο-ρομάντζο μετατρέπεται σε ταινία μυστηρίου και σώζει την αξιοπρέπεια της Χάρτινης Πόλης.

paper-towns-movie.jpg
Όπως είπα παραπάνω, δεν είναι όλα ρόδινα. Τα στοιχεία που οδηγούν στην λύση του πάζλ βρίσκονται εκνευριστικά εύκολα. Επίσης υπάρχουν πολλές σεναριακές τρύπες. Το κομμάτι χαρτί που ήταν σφηνωμένο στο μεντεσέ της πόρτας του δωματίου του Κουέντιν για παράδειγμα. Πότε το έβαλε η Μάργκο; Δεν το μαθαίνουμε ποτέ. Η κομμένη σελίδα με τον χάρτη στο σπίτι του πρώην της. Πώς ήξερε ότι ο Κουέντιν θα πήγαινε στο πάρτυ του και θα έψαχνε το δωμάτιο; Στην προσπάθεια τους να μας οδηγήσουν στην επίλυση του μυστηρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται, οι σεναριογράφοι ξεχνούν συμαντικές λεπτομέρειες.
Το τελευταίο στοιχείο θα τους οδηγήσει σε μια χάρτινη πόλη δυο χιλιάδες χιλιόμετρα από εκεί που μένουν, στην Μάργκο και στην επίλυση του πάζλ.
“Μια χάρτινη πόλη για ένα χάρτινο κορίτσι.”

papertowns-2-gallery-image
Το τέλος με εκπλήσσει, γιατι δεν βλέπουμε το συνηθισμένο αμερικάνικο happy end. Όχι, το “Ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα” δεν είναι κάτι μη ρεαλιστικό, απλά τις περισσότερες φορές υπάρχει ακόμα και αν η ιστορία δεν το απαιτεί. Στις Χάρτινες Πόλεις, το δίδυμο των σεναριογράφων επιλέγει τον ρεαλισμό με ένα τρόπο που θυμίζει αρκετά το “500 μέρες με την Σάμερ”, φίλμ που έγραψαν το 2009. Ο Κουέντιν, όπως και ο Τομ(Joseph Gordon-Levitt)σε εκείνη την ταινία, προσγειώνεται ανώμαλα στην σκληρή πραγματικότητα. Όπως λέει και ο ίδιος στο τέλος:
“Τι απατηλό που είναι να πιστεύεις ότι ένας άνθρωπος είναι παραπάνω απο άνθρωπος. Η Μάργκο δεν ήταν ένα θαύμα…Ήταν ένα κορίτσι.”

paper-towns-movie-nat-wolff-cara-delevinge
Το είδος της ρομαντικής δραμεντί είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν μπορείς να αποφύγεις τα κλισέ και τα στερεότυπα. Και το ερώτημα είναι “πως το αντιμετωπίζεις αυτό;” Με το να προσπαθήσεις να ανανεώσεις όλες αυτές τις χιλιοειπωμένες ιστορίες που έχουμε δεί τόσες και τόσες φορές. Οι Χάρτινες Πόλεις δεν είναι άλλο ένα “500 μέρες με την Σάμερ”. Καταφέρνει όμως να προσδώσει μια νότα φρεσκάδας με τη βοήθεια των πρωταγωνιστών του και την ανάμιξη των ειδών. Καθόλου άσχημα.

John Fotiou

Για το trailer, πατήστε ΕΔΩ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s