Ποιος πήρε τη ταυτότητα του Jason Bourne ρε γαμώτο!

okm09_012Το βιβλίο του Robert Ludlum «The Bourne Identity» – Η ταυτότητα του Μπορν – το αγόρασα το 1981 στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου περιμένοντας τη πτήση μου για …Μόσχα! Η καλύτερη και η χειρότερη επιλογή ταυτόχρονα!

Η καλύτερη γιατί το βιβλίο ήταν καταπληκτικό, η γραφή του Ludlum σε παρέσερνε σε τέτοιο σημείο που περίμενες την επόμενη στιγμή για να συνεχίσεις από εκεί που είχες σταματήσει, η δράση κινηματογραφική και η ιστορία πανέξυπνη με πολύ επίκαιρα για την εποχή τότε γεγονότα. Μην ξεχνάτε ότι το 81 ακόμα ζούσαμε σε ρυθμούς ψυχρού πολέμου.

Η χειρότερη γιατί …η γραφή του Ludlum σε παρέσερνε σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούσες να το αφήσεις κάτω και εγώ δεν πήγα στη Μόσχα για να διαβάσω το τελευταίο βιβλίο του Ludlum. Η χειρότερη γιατί δεν μπορούσα να βρω χειρότερη χώρα κατεύθυνσης από τη Ρωσία που παίζει το ρολό της χώρας που όλα τα κακά ξεκινάνε στο συγκεκριμένο βιβλίο και φυσικά όταν έφτασα στη Μόσχα το πρώτο που έκανα ήταν να ψάχνω λάμπες και τραπεζάκια μπας και έχουν βάλλει κοριούς. Λες και ήμουν εγώ ο Μπορν. Έχασε την ταυτότητα του ο Μπορν και τη βρήκα εγώ.

Στα επόμενα χρόνια διάβασα φανατικά ότι είχε κυκλοφορήσει ο Ludlum και φυσικά τις δυο συνέχειες του Μπορν. Αυτές που έγραψε ο Ludlum μόνος του. Εξ ίσου τρομακτικές, εξ ίσου καταπληκτική γραφή και κινηματογραφική δράση. Στη συνέχεια βγήκαν κι άλλες συνέχειες με τον Μπορν αλλά τις περισσότερες τις είχε γράψει ένας συνεργάτης του που κατά περιόδου είχαν συγγράψει κάποια βιβλία. Διάβασα μόνο μια και την βρήκα αδιάφορη.

okm09_011Εξ ίσου αδιάφορη ήταν και μια τηλεοπτική μίνι σειρά που φτιάχτηκε το 1988 με πρωταγωνιστή τον Richard Chamberlain, που είχε γίνει τότε ο αγαπημένος της τηλεόρασης χάρης σε μια άλλη σειρά που έπαιζε τον καθολικό ερωτευμένο παπά. Τελικά εδώ μάλλον πρέπει να το διορθώσω. Η σειρά δεν ήταν κακή και ήταν μάλιστα αρκετά πιστή στο βιβλίο – εξ ου και σε οποίον θέλει να δει τον πραγματικό Μπορν του Ludlum πρέπει να δει αυτή τη σειρά – αλλά είχε τον Richard Chamberlain που για μένα μόνο Μπορν δεν ήταν. Σαν ξαναζεσταμένα ρεβίθια ήταν.

Το 2002 έρχεται ο Μπορν με τον Matt Damon. Τώρα εγώ τραβάω πολύ ζόρι. Ο Matt Damon μου θυμίζει μπούλη που ψάχνει το πατίνι του και η μαμά από πίσω τον κυνηγάει με τα καφτεδάκια. Δηλαδή σε σημείο που να σκέφτομαι μήπως ο Chamberlain ήταν καλύτερος. Αλλά με πείθουν. Και εκεί που ψάχναμε την ταυτότητα του Μπορν χάσαμε και τον Ludlum. Καμία σχέση με το καταπληκτικό βιβλίο η ταινία αν και αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Η Ρωσία δεν είναι πια ο κακός και το Τσακάλι δεν το ξέρει κανένας, ενώ το 1981 ακόμα τον καταζητούσαν. Και ο μπούλης να κάνει τον Μπορν και μια ξενέρωτη την Μαρί. Δηλαδή, κρύψτε με γιατί θα ξεράσω. Το μόνο που πραγματικά μου άρεσε από την ταινία ήταν η μουσική του Moby. Καταπληκτική όλο ένταση!

Μετά ήρθε και δεύτερη και τρίτη ταινία. Αυτές τις κατέβασα, σιγά που θα έδινα και λεφτά να δω τον μπούλη τον Matt Damon να κλαψουρίζει.

Και φτάνουμε στο 2016. Καμία διάθεση να δω και τέταρτη φορά και σκοπός να την κατεβάσω κάποιαααα στιγμή. Σιγά μην έδινα λεφτά να τη δω. Θα τη δείξει και η τηλεόραση σύντομα. Αλλά στο μεταξύ κάποια – μάλλον λοβοτομημένη – έγραψε μια κριτική για την ταινία που πολύ πειράχτηκε γιατί έχει κάποιες σκηνές να εξελίσσονται στην Αθήνα και μάλιστα σε πορεία κατά του Σαμαρά (μπου-χαχαχαχαχαχα) και μας χάλασε τη καλή φήμη που είχαμε. Σαν γριά πουτάνα που την είπανε παρθένα και προσβλήθηκε. Πιο πολλές μαλακίες είχα να διαβάσω από τότε που η Λουκά (ξέρετε αυτή που γυρνάει τα κανάλια με εικόνισες) έβριζε τον Καζαντζάκη και το «Τελευταίο πειρασμό».

Λοιπόν η ταινία λέγεται Jason Bourne αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Μπορν του Ludlum. Θα μπορούσε να τη λένε και Κωστάκης Παπαδόπουλος. Καμία σχέση απολύτως. Και γι’ αυτό …μου άρεσε! Δεν κάνω πλακά. Ωραία υπόθεση, λίγο μυστήριο με αρκετή κατασκοπεία και πολύ δράση. Το κυνηγητό με τα αυτοκίνητα στην Αθήνα είναι απλά κα-τα-πλη-κτι-κό. Συνεχομένη δράση.

okm09_010.gif

Όσο για τις σκηνές από την Αθηνά, στην Μαδρίτη γυριστήκαν και οι φωνές που ακούγονται στα ελληνικά είναι γραμμένες και παιγμένες από πάνω και στην ουσία είναι άλλα ντ’ άλλων. Μπάτσοι και αναρχικοί μιλάνε και ουτε μια φορά δεν ακούγεται η λέξη μαλάκας; Εκεί ήταν που προσβλήθηκα εγώ!

Σκηνοθεσία Paul Greengrass που υπογράφει και το σενάριο με τον Christopher Rouse. Εκτός από τον μπούλη παίζουν: ο πολύ καλός όπως πάντα Tommy Lee Jones, οι Alicia Vikander, Vincent Cassel, Vincent Cassel, Ato Essandoh, Bill Camp και πολλοί άλλοι χωρίς ουτε ένα ελληνικό όνομα. Ουτε ένας μαλάκας. Τσάμπα και οι μολότοφ και οι αναρχικοί και τα Εξάρχεια.

Στη ταινία θα βάλω τέσσερα αστέρια γιατί αν και πολύ καλή εγώ είμαι κωλόπαιδο και δεν συγχωρώ όσους χρησιμοποιούν το όνομα του Robert Ludlum εις μάτην!

Το τρέιλερ της ταινίας, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s