Ένας «γραφικός» ιεροκήρυκας σε πρώτη σεζόν

Ένα-ένα γιατί είναι πολλά με αυτή τη τηλεοπτική σειρά. Πρώτο, ο τίτλος. Πως μεταφράζεις το Preacher; Κήρυκας ή ιεροκήρυκας; Χωρίς να το αναλύσω, δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, ειδικά όταν μιλάς για την αμερικανική πραγματικότητα, γι’ αυτή των νοτίων Πολιτειών των ΗΠΑ και στη συγκεκριμένη περίπτωση για το Τέξας. Τέλος πάντων, εγώ θα κρατήσω το κήρυκας, σεβόμενος την αμερικανική σημειολογία.

Δεύτερο. Η σειρά είναι αποτύπωση (η πιο κατάλληλη λέξη που μπορούσα να φανταστώ) μια εικονογραφημένης νουβέλας (graphic novel) σε σειρές των Garth Ennis (κείμενα) και Steve Dillon (εικονογράφηση). Τώρα δεν πρέπει με τίποτα να μπερδεύετε στις graphic novels με τα comics. Καμία απολύτως σχέση. Χωρίς να σημαίνει τίποτα ιδιαίτερο γιατί ο κάθε συγγραφέας και το κάθε βιβλίο έχει την αξία του, είναι σαν να συγκρίνεις τον Μαρκέζ με τον Λόντλουμ. Απλά δεν συγκρίνονται, έχουν το κάθε βιβλίο τη δική του αξία και τη δική του ώρα.

Προσωπικά μ’ αρέσουν τα κόμικς και υπήρξα λάτρης του Βρετανικού «2000AD» αλλά έχω μαζέψει κι όλα τα «100 Bullets» και φροντίζω όταν βγει καινούργιο να είμαι από τους πρώτους που θα το αγοράσουν. To Preacher όμως δεν το είχα δει ποτέ και με λύπη μου παραδέχομαι ότι ουτε καν το είχα ακούσει, κάτι που έχω σκοπό να το αλλάξω σύντομα.

okm09_005

Αυτό που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι ότι αυτή η παλιά κινεζική έκφραση «μια εικόνα χίλιες λέξεις» έχει βρει την απόλυτη εφαρμογή της στις graphic novels. Οι εικόνες δεν είναι απλά για να «εικονογραφούν» το κείμενο ή για να δίνουν εικόνες δράσης – όπως πολλές φορές συμβαίνει με τα κόμικς, αλλά είναι κομμάτι της ιστορίας. Οι εικόνες στις graphic novels είναι κομμάτι του κειμένου και πολλές φορές «λένε» όσα δεν μπορεί να πει το κείμενο ή θα χρειάζονταν σελίδες για να πει.

Ένα άλλο στοιχείο που μοιράζονται κόμικς και graphic novels – τουλάχιστον σε σύγκριση με τον γραπτό λόγο – είναι το στοιχείο της υπερβολής ή το παιχνίδι με διαστάσεις και χρόνο ακόμα και το παράλογο, το μη συμβατό ή ακόμα και το μη αποδεκτό. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμα και σαν να ξεκινάνε από τη μέση της ιστορίας και μετρά σε γυρίζουν στην αρχή. Στις graphic novels πολλές φορές οι διαστάσεις δεν έχουν σημασία, μπερδεύονται, γίνονται ένα κουβάρι και ο μονός σου βοηθός είναι οι ίδιες οι εικόνες. Έτσι σταδιακά οι περισσότερες έχουν αποκτήσει «κωδικούς» για το πώς τις διαβάζεις.

Τώρα βαλτέ αυτά τα στοιχεία σε μια τηλεοπτική σειρά και μάλιστα για ένα κοινό που στην πλειονότητα του δεν είναι εξοικειωμένο με τους «κωδικούς» των graphic novels. Αποτέλεσμα; The Preacher. Το πρώτο επεισόδιο – και πιλοτικό – της πρώτης σεζόν που προβλήθηκε εφέτος, όταν τελειώνει σε κάνει να απορείς τι είδες. Έναν κήρυκα σε μια πόλη στου διαόλου τη μάνα στο Τέξας, με κατοίκους ότι φαντάζεσαι από βλάχους Αμερικάνους, με ένα παραμορφωμένο έφηβο, ένα κλασσικό σερίφη και μια τύπισσα που σκοτώνει οποίον της βγει μπροστά της. Και αυτά μόνο για αρχή, γιατί υπάρχουν και βρικόλακες που δεν είναι βρικόλακες, άγγελοι που δεν είναι άγγελοι και σατανάδες που δεν είναι σατανάδες. Αυτά μέχρι τη μέση γιατί στο κάτι παραπάνω από μια ώρα που κρατάει το πρώτο επεισόδιο, παρελαύνουν όλα τα απίστευτα αυτού και κάθε άλλου κόσμου, το ένα πίσω από το άλλο χωρίς να καταλαβαίνεις γιατί και πως. Α, και ο κήρυκας είναι αλκοολικός, πρώην εγκληματίας και πρεζάκι. Αυτά στο πρώτο επεισόδιο.

okm09_006

Θα μπορούσα και να τα είχα παρατήσει εκεί. Ήταν τόσο μπερδεμένο αυτό το πρώτο επεισόδιο που δεν έβγαζε κανένα απολύτως νόημα. Το δεύτερο ήταν η …συνέχεια του πρώτου μόνο που οι χαρακτήρες όσο και έξω από δω και να ήταν, αρχίσαν να παίρνουν μορφή και οι πράξεις τους να έχουν μια κάποια συνέχεια και λογική. Συνέχισα να το παρακολουθώ για να καταλάβω που το πάει.

Στο πέμπτο, μάλιστα στο πέμπτο επεισόδιο ήρθαν οι εξηγήσεις. Όλες οι εξηγήσεις και όλα τα κομμάτια για να κάνουν όλα αυτά τα διάσπαρτα κομμάτια μια εικόνα. Σε κάποιο σημείο ένας από τους πρωταγωνιστές λέει: «είναι σαν κομμάτια παζλ από εικόνα ενός γαλάζιου πεντακάθαρου ουρανού, δεν ξέρεις που πάει το κάθε κομμάτι». Έτσι κάπως ήταν τα πρώτα τέσσερα επεισόδια, αλλά βλέποντας το πέμπτο …ήθελες να ξαναδείς τα πρώτα γιατί τώρα τα καταλάβαινες. Χωρίς αυτό να σημαίνει και απαραίτητα ότι πρέπει να ξεκινήσεις από το πέμπτο επεισόδιο!

okm09_007.gifΜέχρι το δέκατο που τελειώνει η πρώτη σεζόν έχεις πάθει πλάκα, αλλά αυτό μόνο αν σου αρέσουν σειρές που συνδυάζουν έντονη δράση, δράμα και φαντασία με πολύ αποκρυφισμό. Καταπληκτικός ο Dominic Cooper σαν κήρυκας, καταπληκτική και η μυστηριώδης Ruth Negga. Ο Joseph Gilgun, ο Ιρλανδός βρικόλακας που δεν πίνει αίμα αλλά ηρωίνη εξ ίσου καταπληκτικός και απομυθοποιεί όλους του μύθους για τους βρικόλακες. Και μιας και μιλάμε για απομυθοποίηση, σας αφήνω να κρίνετε μόνοι σας – αν το δείτε – αγγέλους και διαβόλους.

Η σκηνοθεσία είναι πολύ καλή και ο σκηνοθέτης παίζει έντονα με τη φωτογραφία των τοπίων. Η μουσική …νότος και καλή κάντρι.

Αν μπορούσα να τη βαθμολογήσω θα έβαζα 3 αστέρια, όχι γιατί δεν είναι καλή σειρά και καλοφτιαγμένη, με πολύ κάλους ηθοποιούς, αλλά γιατί πολύ φοβάμαι αν δεις ένα επεισόδιο και περιμένεις μια βδομάδα για να δεις το επόμενο δεν …θα τη δεις! Γι’ αυτό, συν το γεγονός ότι δεν είμαι σίγουρος αν θα την δείξουν στην Ελλάδα, κατεβάστε την ολόκληρη και δείτε τα επεισόδια χωρίς μεγάλες διακοπές μεταξύ τους μέχρι να καταλάβετε που είναι όλα τα κομμάτια του παζλ.

 *******************************************************

Για να δείτε το τρέιλερ της σειράς, ΕΔΩ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s