Πάστα Φλώρα

Οι Ελληνικές ταινίες του ‘50-’60, αν μπορούσες κάπως να αποστασιοποιηθείς, είναι γλυκανάλατες με πιασάρικες ατάκες, εξελισσόμενες σε μικροαστικά σπίτια με μικροαστικές συνθήκες, με ηθικό δίδαγμα και πάντα happy end συχνά στα σκαλιά κάποιας εκκλησίας για γάμο ή για βαφτίσια. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ξεκινάνε και στα σκαλιά της εκκλησίας.

Άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι περισσότερες μιας και δεν είχαν μεγάλη εξωτερική δράση θα μπορούσαν άνετα να ήταν θεατρικά έργα με πολλές από αυτές να έχουν κάνει πραγματικά την πρώτη τους εμφάνιση σε θεατρικές αίθουσες. Οι υποθέσεις ήταν βατές, γνώριμες και αυτό βοηθούσε πολύ τους θεατές να ταυτοποιούνται με τους ηθοποιούς και τους χαρακτήρες που υποδύοντο. Αυτό όμως που τις κάνει μοναδικές για τους Έλληνες θεατές – και ειδικά στις ελληνικές κωμωδίες της περιόδου – ήταν οι ηθοποιοί που ζωντάνευαν τους χαρακτήρες.

okm_018

Δεν ήταν απλά ο ηθοποιός που έπαιζε τον πατέρα της Λίζας, ήταν ο Κωνσταντάρας που ήταν ο πατέρας της Αλίκης. Συνέβαινε μια περίεργη αναστροφή ρόλων. Ο χαρακτήρας υποκλινόταν στον ηθοποιό και προσαρμοζόταν επάνω του. Μάλιστα σε πολλές από αυτές τις ταινίες ο χαρακτήρας υιοθετούσε ακόμα και το όνομα του ηθοποιού. Σε πολλές ταινίες της εποχής ο Λάμπρος της ταινίας ήταν ο Κωνσταντάρας, ο Βέγγος ήταν πάντα ο Θανάσης, η Αλίκη ήταν συχνά Αλίκη και η Τζένη πιο συχνά Τζένη. Θυμάται κανένας πως λέγανε το χαρακτήρα που έπαιζε η Καρέζη στο «Κοροϊδάκι της δεσποινίδας»; Αμφιβάλω. Λοιπόν την λέγανε Τζούλια και μάλλον τώρα καταλάβατε τι προσπαθώ να πω. Κανένας δεν θυμάται αμφιβάλω αν και κανένας το παρατηρεί κάθε φορά που βλέπει την ταινία.

Κάθε φορά, γιατί αυτές τις ταινίες τις βλέπεις και τις ξαναβλέπεις. Στη πραγματικότητα ολόκληρες γενιές έχουν μεγαλώσει με αυτές τις ταινίες και όχι μόνο χάρη στις επαναλήψεις από την τηλεόραση, αλλά και γιατί πολλοί έχουμε γίνει και συλλέκτες αυτών των ταινιών. Εδώ η κόρη μου που ζει στην Φιλανδία έχει δει την «Αλίκη στο ναυτικό».

Αλλά ας μιλήσουμε για μια προσωπική αγαπημένη ταινία. Ηρωίδα η Μίκα, προσωπική πρωταγωνίστρια η …Πάστα Φλώρα. Η Τζένη Καρέζη με τον Αλέκο Αλεξανδράκη είναι τα αστέρια, αλλά θα με συγχωρέσετε αν εγώ θεωρώ τη Μαίρη Αρώνη σαν τη μεγάλη πρωταγωνίστρια της ταινίας.

okm_019«Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια» του 1965. Παραγωγή Finos Film, σκηνοθεσία Ντίνος Δημόπουλος και σενάριο ο μεγάλος Νίκος Τσιφόρος. Παίζουν: Τζένη Καρέζη, Μαίρη Αρώνη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Λίλη Παπαγιάννη, Αλέκος Τζανετάκος, Κατερίνα Γώγου, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Ελένη Κριτή, Μαρία Μαρτίκα, Νάσος Κεδράκας, Μπάμπης Ανθόπουλος, Γιώργος Γρηγορίου, Μιχάλης Μπαλλής, Βαγγέλης Τραϊφόρος, Αρετή Ανδρέου. Τη μουσική την έγραψε ο Μίμης Πλέσσας και οι χορογραφίες είναι του Γιάννη Φλερύ.

Η υπόθεση είναι πολύ απλή, το ζευγάρι (Καρέζη -Αλεξανδράκης) γνωρίζονται στην Ιταλία, ερωτεύονται και παντρεύονται -όλα μέσα σε μερικές μέρες. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και στην καθημερινότητα μιας τρελής οικογένειας, ο γαμπρός έρχεται αντιμέτωπος με τον ατίθασο, κακομαθημένο χαρακτήρα της νύφης, μια πεθερά στη κυριολεξία αλλού (η Πάστα Φλώρα), ένα πεθερό αγαθό, ό,τι περιμένει κανείς από ένα χαρακτήρα που αποδίδει ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, μια αδελφή σε ρυθμούς σέικ ιτ και έναν …αρραβωνιαστικό της νύφης, μπούλη με λεφτά.

Μια κωμωδία παρεξηγήσεων, που όπως είπα οι ατάκες πέφτουν με μορφή πυροβόλου και ανταγωνίζονται στο παράλογο τους αδερφούς  Marx.

Πάστα Φλώρα: Ζορζ, πώς τον λέγανε εκείνον τον άνθρωπο στη μυθολογία, που πήγαινε κάθε πρωί ένας γύπας και του ‘τρωγε το συκώτι;
Ζορζ: Δεν ξέρω, κυρία Τζίνα.
Μαίρη: Προμηθέα.
Πάστα Φλώρα: Όχι, καλέ, ο Προμηθέας είναι βιβλιοπωλείο.

Πάστα Φλώρα: Αλήθεια, ξέχασα να σε ρωτήσω: τι κάνει αυτός ο φαρμακοποιός, αυτός που έχει το φαρμακείο; Πάντα έχετε σχέσεις;
Μαίρη: Ο Φίλιππος δεν είναι φίλος μου, είναι μνηστήρας μου.
Πάστα Φλώρα: Αχ, sorry. Naturalement, μνηστήρας σου. Δεκάξι χρόνια, ε; Όσο ζούνε και τ’ άλογα…

Μίκης: Ωραίος καιρός σήμερα, ε;
Ανδρέας: Και τι μ’ ενδιαφέρει, δεν πρόκειται ν’ αμολήσω αϊτό.

Όπως είπα, αγαπημένη προσωπική ταινία, και για μένα σίγουρα 5 αστέρια!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s