Αισθάνεσαι τυχερός πανκ;

okm_012«Αισθάνεσαι τυχερός πανκ;» Η λέξη πανκ ακούστηκε δημόσια για πρώτη φορά όχι από τους Sex Pistols ή τους Damn αλλά από τον Κλιντ Ίστγουντ στη ταινία Dirty Harry, έναν μπάτσο με σχετική ευκολία στη χρήση του 45αριού του. Όσο περίεργο κι αν ακουστεί ο ρόλος ενός σύγχρονου ντετέκτιβ καουμπόη των πόλεων, έδωσε στον Ιστγουντ την ευκαιρία να ξεφύγει από το στερεότυπο των γουέστερν σπαγγέτι που είχε μπλέξει για περισσότερο από μιάμιση δεκαετία, ώστε να αναγεννηθεί σαν ηθοποιός και να ακολουθήσει της εξέλιξη που βλέπουμε ακόμα και σήμερα στις οθόνες μας.

Από το 1971 μέχρι και το 1983 ο Ιστγουντ έφερε και ξαναέφερε πέντε φορές τον Dirty Harry στις οθόνες, δημιουργώντας πρότυπα και στερεότυπα, με την έκφραση «αισθάνεσαι τυχερός πανκ;» να γίνεται κλισέ ακόμα και για τους μετέπειτα μπάτσους και όχι μόνο στην Αμερική. Αλλά την ίδια εποχή ο Ιστγουντ αφενός ανακάλυπτε καινούργιους δρόμους στο κόσμο του κινηματογράφου με ακόμα και ευαίσθητους ρόλους εραστών, αφετέρου ανακάλυψε ότι η καρέκλα του σκηνοθέτη τον ελκύει το ίδιο ή ίσως και περισσότερο από το πάγκο των ηθοποιών και αποφάσισε να μην ξαναπαίξει τον ρόλο του Dirty Harry και πολύ σωστά η Warner Bros κατάλαβε ότι χωρίς Ιστγουντ, Dirty Harry δεν υπάρχει. Έτσι το 1983 με την ταινία Enforcer έκλεισε ο κινηματογραφικός κύκλος του Dirty Harry.

Ο κινηματογραφικός, γιατί ο Dirty Harry δεν πεθαίνει ποτέ και υπάρχουν πολλοί στο φανατικό κοινό που είχε φτιάξει που δεν ήθελαν να τον αφήσουν να πεθάνει. Έτσι η Warner Bros επένδυσε σε μια εναλλακτική μορφή των περιπετειών του Warner Bros, αυτή τη φορά σε μορφή …χαρτιού. Ο Phillip Rock συγγραφέας και συνεργάτης της Warner Bros στη συγγραφή των σεναρίων των ταινιών Dirty Harry, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη δοκιμή κι έτσι το 1981 εμφανίστηκε η πρώτη νουβέλα με ηρώα τον Dirty Harry, το «Duel For Cannons». Είναι η εποχή που ο Ιστγουντ δεν θέλει να ξανακάνει άλλη ταινία Dirty Harry και η επιστροφή το 1983 με το Enforcer έγινε μόνο και μόνο γιατί ο Ιστγουντ ήθελε τα λεφτά που θα έφερνε η σίγουρη επιτυχία.

Από το 1981 μέχρι το 1983 – που προς έκπληξη των πάντων, επανεμφανίστηκε για μια ακόμα τελευταία φορά, ο Dirty Harry – ο Phillip Rock έγραψε 12 νουβέλες που μάλιστα άμεσα μεταφραζόντουσαν στα Γαλλικά. Μάλιστα ήταν τέτοια η «δίψα» του κοινού που ο Phillip Rock έγραφε μια νουβέλα ανά δυο μήνες. Όσο τρελό κι να ακούγεται για νουβέλες που κατά κάποιο τρόπο συνεχίζουν την ιστορία από εκεί που την άφησε ο κινηματογράφος, και οι δώδεκα νουβέλες ήταν εκδοτική επιτυχία και θεωρούνται κλασσικές για τους λάτρεις αυτής της μορφής των βιβλίων.

okm_010

Οι τίτλοι είναι:

Duel For Cannons (August 1981)
Death on the Docks (August 1981)
The Long Death (November 1981)
The Mexico Kill (September 1982)
Family Skeletons (April 1982)
City of Blood (June 1982)
Massacre at Russian River (June 1982)
Hatchet Men (September 1982)
The Killing Connection (September 1982)
Blood of the Strangers (1982)
Death in the Air (January 1983)
The Dealer of Death (March 1983)

Και αξίζει κάποια στιγμή, ακόμα και σαν διάλλειμα σε ότι άλλο διαβάζετε και μόνο από αγάπη στο σινεμά, να τους ρίξετε μια ματιά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s