This War Of Mine: Ένα παιχνίδι διαφορετικό από τα άλλα

Το σύνηθες με τα war games είναι το να σκοτώνεις. Υπάρχει το σχέδιο, υπάρχει η στρατηγική, υπάρχει η ιστορία στο background, αλλά το βασικό πάντα είναι να σκοτώνεις τον εχθρό, γρήγορα, εύκολα κι απλά. Η όλη ιστορία είναι να προλάβεις να σκοτώσεις. Το This War Of Mine, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω αντιπολεμικό. Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις πως δεν ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, όταν ξεκινώντας εμφανίζεται στην οθόνη μια φράση του Hemingway: «In modern war you die like a dog for no good reason».

Στο παιχνίδι βρίσκεσαι στον πόλεμο της Βοσνίας, όχι σαν στρατιώτης, αλλά σαν ένας άμαχος που προσπαθεί απλά να επιβιώσει. Βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα βομβαρδισμένο σπίτι, μια ομάδα συνηθισμένων ανθρώπων, χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες, χωρίς υπερδυνάμεις, χωρίς τίποτα το θεαματικό, προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανοί μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

1

Το σκηνικό είναι ασπρόμαυρο και εναλλάσσεται μεταξύ του καταφυγίου και συγκεκριμένων περιοχών σε ένα χάρτη, στις οποίες ο κάθε ένας από αυτούς, τις νύχτες προσπαθεί να βρει οτιδήποτε χρήσιμο. Μέχρι τα ξημερώματα πρέπει να έχει επιστρέψει, διαφορετικά αναγκάζεται να κρυφτεί μέχρι την επόμενη νύχτα. Κι είναι σημαντικό να είναι όλοι στο καταφύγιο. Κάποιοι πρέπει να μείνουν ξύπνιοι. Κάποιοι πρέπει να ξεκουραστούν. Οι χαρακτήρες είναι άνθρωποι. Κουράζονται, εξαντλούνται, νυστάζουν, έχουν ανάγκη από καφέ, μουσική, τσιγάρα, ή αλκοόλ κάποιες φορές. Την ημέρα οι ελεύθεροι σκοπευτές δε σου επιτρέπουν να αφήσεις το καταφύγιο, έτσι επικεντρώνεσαι στη βελτίωσή του.

2

Οι χαρακτήρες δεν έχουν σκοπό να σκοτώσουν κανέναν, προσπαθούν αντίθετα να μείνουν μακριά από κάθε άλλον. Φοβούνται, τραυματίζονται, αρρωσταίνουν, ενώ το φαγητό είναι το καθημερινό τους άγχος. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να πάρεις σκληρές αποφάσεις. Να βοηθήσεις κάποιον που έχει ανάγκη, ή να τον αφήσεις στο έλεος της μοίρας του; Καμιά φορά είναι ένας άστεγος, άλλες είναι μικρά παιδιά που χρειάζονται φάρμακα για τους γονείς τους. Θα επέμβεις όταν ένας μεθυσμένος στρατιώτης επιτίθεται σε μια γυναίκα, ή θα προσπεράσεις με κατεβασμένο κεφάλι; Θα σκοτώσεις για ένα κουτί χάπια; Θα κλέψεις τις προμήθειες ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που έτσι κι αλλιώς δε θα τα βγάλει πέρα; Θα θυσιάσεις κάποιον από την ομάδα σου για να σώσεις τους υπόλοιπους; Θα τους σώσεις όλους; Πώς θα κινηθείς;

3

Το εντυπωσιακό σε αυτό το παιχνίδι είναι πως πραγματικά δεν μπορείς να προβλέψεις το τι θα συμβεί. Άλλωστε η φράση του Hemingway σε έχει ήδη προετοιμάσει γι αυτό από την αρχή. Όλοι μπορεί να πεθάνουν. Έτσι απλά. Οι ήρωες μπορεί να αρρωστήσουν κατά τα διάρκεια του χειμώνα, το χιόνι μπορεί να αποκλείσει κάποιες περιοχές και να μην καταφέρεις να βρεις φαγητό ή φάρμακα. Πρέπει να βρεις τρόπο να κλείσεις τις τρύπες και να ζεστάνεις το σπίτι, να φτιάξεις κρεβάτια, παγίδες για τους αρουραίους, συλλέκτες νερού.

Κάποιοι είναι πιο αδύναμοι από τους άλλους. Θυμώνουν και τσακώνονται με τους υπόλοιπους. Κάποιοι απλά χάνονται μες τη νύχτα. Φεύγουν και δεν επιστρέφουν ποτέ. Άλλες φορές παίρνουν μαζί τους όλες τις προμήθειες. Καμιά φορά μένει ένας μόνος του. Σπάνια αντέχει ως το τέλος. Η μοναξιά και η απελπισία τον κάνει να παραιτηθεί. Εσύ του δίνεις εντολές κι αυτός αρνείται να τις εκτελέσει. Η ομάδα σου δε νοιάζεται μόνο για να επιβιώσει, αλλά το πώς θα επιβιώσει τους είναι πιο σημαντικό. Αρνούνται να σκοτώσουν ή να κλέψουν. Αν αναγκαστούν, θα το κάνουν. Μα κατά πάσα πιθανότητα οι ενοχές θα τους οδηγήσουν στο θάνατό τους.

Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχτεί η μέρα. Δεν υπάρχει τρόπος συγκεκριμένος για να τελειώσεις το παιχνίδι. Δεν υπάρχει χαρακτήρας καλύτερος από τον άλλο. Κατά κάποιο τρόπο, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο μέσα από τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους. Το μόνο που έχεις πάντα στο νου σου είναι να κρύβεσαι, να τρέχεις, να κάνεις μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για τη στιγμή. Ή πεθαίνεις.

4

Η μουσική είναι ανατριχιαστική. Το charcoal ασπρόμαυρο σκηνικό κρύβει κινδύνους κι εκπλήξεις πίσω από κάθε σκιά. Μπορεί να ανταλλάξεις κάτι με κάποιον, μπορεί να σε σκοτώσουν αμέσως μόλις σε δουν. Τα πάντα μπορεί να συμβούν.

Το This War Of Mine είναι ένα παιχνίδι που παίζω για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Δεν το βαρέθηκα στιγμή. Κάθε φορά είναι σα να παίζω ένα καινούργιο παιχνίδι.

In a war, not everyone is a soldier

This War Of Mine trailer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s